Glas Javnosti

Tagovi za naplatu putarine sada i na šalterima pošte, cena je 2.022 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić predstavio je danas najvažnijie infrastrukturne projekte za „Novo lice Srbije“, a tom prilkom potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji između JP Pošta Srbije i JP Putevi Srbije, pa će sada vozači moći da uređaje za elektronsku naplatu putarine (tagovi) kupe i na šalterima Pošte.

Ugovor su potpisali v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak i v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević i od danas će u 100 poslovnica Pošte vozači moći da kupe uređaj za elektronsku naplatu putarine po ceni od 2.022 dinara.

Planirano je da do kraja meseca ovu uslugu mogu da pruže i sve poslovnice Pošte. 

Vesić je rekao da je trenutno u Srbiji registrovano 2,8 miliona automobila i da je, kada je reč o prolasku na naplatnim stanicama, samo 50 odsto onih koji koriste elektronsku naplatu putarine.

Zbog velikog protoka saobraćaja na naplatnim rampama i gužvi koje su, kako je rekao, očigledno veće tamo gde se putarina ne plaća elektronski, potrebno je motivisati vozače da koriste elektronsku naplatu.

– Vlada je nedavno donela odluku o poskupljenju putarine za 14 odsto, ali je zato za elektronsko plaćanje povećana za 8 odsto i na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene jer želimo ljude da stimulišemo – rekao je ministar Vesić.

On je dodao da je web platforma za elektronsku naplatu napravljena zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da srpski tag može da se koristi u tim zemljama i obrnuto.


Što se tiče najvažnijih projekata u infrastrukturi kada je reč o saobraćajnicama, ministar je najavio da će u petak biti završena brza saobraćajnica Surčin – Novi Beograd.

– Upravo se sada stavlja poslednji sloj asfalta, poslednjih 450 metara, tako da ćemo dobiti i brzu vezu između Zemuna i Novog Beograda sa autoputem Miloš Veliki, tu radimo petlju Jakovo i to će omogućiti da 40.000 ljudi koji gravitira u tom kraju brže izlazi na Miloš Veliki, rasteretićemo sam autoput Beograd – Šid jer se neće preko tog autouputa izlaziti na Miloš Veliki – rekao je Vesić.

Najavio je da će 1. juna biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka, što, kako je rekao, znači da tranzitni saobraćaj više neće ići preko Gazele.

– U međuvremenu radimo punom parom Sremska Rača – Kuzmin koji treba da bude gotov krajem godine. To je deo autoputa Beograd – Sarajevo. Radimo nastavak autoputa Miloš Veliki do Požege, od Pakovraća do Požege, a u aprilu ćemo pustitii prvi deo Moravskog koridora od Pojata skoro do Kruševca – rekao je ministar Vesić.

Pomoćnik direktora JP Putevi Srbije za naplatu putarine Darko Savić rekao je da je web platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju JP Putevi Srbije u delu elektronske naplate i da će se na taj način svim građanima olakšati putovanja.


– Tehnički je osmišljena tako da na nju mogu da se povežu i ostali sistemi za naplatu putarine zemalja u regionu, vrlo brzo nas očekuje povezivanje i nekih drugih zemalja koje nisu potpisnice Open Balkan – rekao je Savić.

On je naglasio da JP Putevi Srbije sada ima 650.000 korisnika elektronske naplate putarine i da više od 50 odsto prihoda koji ostvari, odnosno oko 150 miliona evra, više ne ide kroz živ novac i ruke inkasanata, već se taj novac uplaćuje direktno elektonski i ta vozila prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR