Glas Javnosti

“SLAVA BOGU ZA SVE” – poslednje su reči jednog od najučenijih svetitelja, da bi dobili njegov blagoslov DANAS uzmite knjigu u ruke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustom.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko cenjenih beseda, zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”.

Bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se u Srbiji smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da se na današnji dan valja uzeti neka draga knjiga u ruke i iz nje pročitati makar deo, za svoj duševni mir i svetiteljev blagoslov.

printscreen / wikipedija
foto: Glas javnosti / objektiv

– Slava Bogu za sve – bile su poslednje reči Svetog Jovana Zlatoustog.

Osim na današnji dan, ovaj svetitelj praznuje se i 27. januara, kada se obeležava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na sutrašnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

Današnji praznik slavi se i kao krsna slava.

Prema verovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život. Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smeju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR