Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije: Izrečene teške neistine i klevete na račun Crkve

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u svojoj posebnoj izjavi da su ovih dana, kada čitav narod boluje neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, Patrijarha i episkopa.

  • Mi se oslanjamo na Hrista, stoga – kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza - naveo je Porfirije.
  • On je dalje dodao da živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna ili istinita.

    - Živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna. Stoga smo, radi vernog naroda i javnosti, bili obavezni da kažemo šta je istina, a šta manipulacija i neistina. Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane - kaže patrijarh.

    Rekao je i da crkva svaku ženu vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar.

    - Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu. Crkva, dakle, svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom. Nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: "Samo ti, dijete, radi svoj posao", jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama - naveo je.

    Porfirije je pozvao sve građane na Litiju u četvrtak.

    - Pozivamo sve na Litiju u četvrtak uveče. Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse! - poručio je on.

    Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR