Glas Javnosti

“OVO JE EKOLOŠKA KATASTROFA”: Radnici privatnog preduzeća unakazili drvored, ostala GOLA STABLA – reagovali građani!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Drvored koji je star osamdesetak godina u prokupačkoj Ulici Vasilija Đurovića Žarkog u Prokuplju, gotovo je posečen, te su ostala samo stabla bez ijedne grančice.

To je uradilo privatno koncesionarsko preduzeće „Demetra AB“ . Navodno su radili redovno orezivanje drveća, ali su sve grane posekli i ostavili samo gola stabla u visini od oko dva metra. Ono što je zanimljivo je da ono nije nikome smetao, niti bilo šta ugrožavalo, a bilo je zdravo. Ono što je zanimljivo je da ono nije nikome smetao, niti bilo šta ugrožavalo. U pitanju su lipe, po kojima je i paralelna ulica dobila naziv Liparska ulica.

Građani ovog dela grada, odnosno naselja Garić su negodovali, a zatim i slučaj prijavili svim nadležnim službama. Kako smo saznali, oni nisu imali nalog da to drveće, koje je bilo zdravo, poseku.

„Nije ostala ni jedna grančica, a stabla koja su ostavljena će se do proleća osušiti. Ovo je prava ekološka katastrofa, s obzirom da je reč o industrijskom delu grada, gde svako drvo, posebno ovo, mnogo znači. Mi nećemo dozvoliti da ovako prođe“, komentarišu građani.

Dodaju da je reč o drvoredu koji decenijama postoji, te da je posao orezivanja do skoro radilo nekadašnje Javno komunalno preduzeće „Hammeum“, koji jesu orezivali, ali ne i sekli ovaj drvored.

„Preko puta je zgrada nekadašnje Duvanske industrije Niš koja je pretvorena u stambeno naselje, ali su ostavljene breze koje su nekada davno zasađene. Znači, privatniku koji je pravio kompleks ne smeta drveće, a na javnoj površini smeta“, dodaje stanovnik ovog naselja.

I predstavnici Direkcije za urbanizam koja je nadzorni organ „Demetri AB“ je izašla na teren, po prijavi građana.

Direktor „Demetra AB“ Dejan Vasilejvić je takođe obavešten, te je i on obišao teren. Ustanovio je da su „zaista preterali“.

„Da, posečeno je više nego što je trebalo. Izdaćemo nalog da se oblije voskom, kako bi se zaštitilo“, kazao je Vasiljević.

Građani neće da stanu, ali su ipak odlučili da nađu kompromisno rešenje. Dogovoreno je sa „Demetrom AB“ da se sačeka proleće, pa ukoliko se drveće obnovi, odlično, ako ne, da ovo preduzeće kupi novo drveće i posadi ga. Vasiljević se slaže da tako bude.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR