Glas Javnosti

OVERAVANJE DOKUMENATA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE I NA FAKULTETE: Javni beležnici daju olakšice, evo kako da ih iskoristite

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani imaju pravo na besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete, podsetili su Javni beležnici Srbije i pozvali građane da te poslove obave blagovremeno, kako se ne bi stvarale velike gužve u poslednjim danima upisa.

Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 226 kancelarija širom Srbije, tokom radnog vremena.

Kako je navedeno, javni beležnici su ove godine u februaru, reagujući na potrebe mnogih lokalnih sredina, izmenili Pravilnik o radu kancelarija, te je sada javnobeležničkim kancelarijama omogućeno da rade ili od 9 do 17 časova svakog radnog dana ili od 7.30 do 15.30.

"Poslovi overe dokumenata potrebnih za upis se ne zakazuju, a radno vreme svake kancelarije istaknuto je na ulazu u kancelariju, kao i na veb sajtu www.beleznik.org", navedeno je u saopštenju.

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita.

Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR