Umesto tradicionalnog načina proizvodnje od kakaoa, čokolada se može proizvoditi i od sastojaka poput ovsa, semenki grožđa i suncokretovih semenki.
Zanimljiv primer je mahunarka bob, koja je slična kakaou po tome što sadrži vicilin, protein prisutan i u kakao zrnu. Pored boba, kao osnovu za čokoladu neki koriste ječam i rogač. Ipak, izazov ostaje u činjenici da mnogi proizvođači i dalje koriste značajne količine šećera u ovim alternativnim verzijama čokoladnih proizvoda.
Polazeći od ideje kako napraviti zdraviju verziju čokolade, nastao je i brend Chocollama – prvi koji pravi čokoladu od sirovog kakaoa u Srbiji.
Ana Todorović je organsku čokoladu isprva pravila samo za sebe, porodicu i prijatelje. Nakon što su reakcije okoline bile izuzetno pozitivne, odlučila je da ovaj proizvod ponudi i domaćem tržištu.
U proizvodnji organske, sirove čokolade i izazovima sa kojima se suočava u tom procesu, Ana Todorović ističe da ljudi konzumacijom organske hrane ne biraju samo zdravlje, već biraju prirodu, piše „Blic Biznis“.
-Konzumacija slatkiša nije greh, međutim, ukoliko imate konstantnu potrebu da jedete u količinama koje nisu preporučene, ako ste zavisni i to vam šteti zdravlju, morate pronaći alternativu. Morate s druge strane da imate i tržište. Dakle, ne možete imati samo jedan proizvod – rekla je Ana i istakla da bi volela da ima više proizvođača koji se bave proizvodnjom organske hrane, jer veruje da zajedničkim naporima podižu svest o važnosti zdrave ishrane i ne smatra ih svojom konkurencijom.
Glas javnosti B010S