Glas Javnosti

KUPANJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST: NA Šumaričkom jezeru nema spasilaca, medicinskog osoblja, pijaće vode i toaleta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Kragujevca dve nedelje koriste sadržaje na plaži jezera u kragujevačkim Šumaricama,ali letnja sezona zvanično još nije počela, kao i tokom celog prošlog leta.

Posetiocima ove oaze na rubu grada, koji dolaze i iz obližnjih mesta u Šumadiji, a puno ih je tokom vrelih letnjih dana lokalna samouprava nije, kao ni 2022. godine, obezbedila spasilačku službu, ambulantu koja je zatvorena i služi kao magacin, voda na česmama je braon boje, a tuševi su postavljeni tek u ponedeljak, 3. jula.

Na česmama koje koriste i deca nema obaveštenja da voda nije ispravna za piće, a kada je o higijeni reč nije poznato kako se snalaze građani jer kućica-toalet u borovoj šumi ne radi.


Prošle sezone komunalni radnici su zavarili lim na ulaz u muški toalet, a ove sezone stavljen je katanac na ženski toalet.

Sa spasilačkih kula na jezeru kojih je sedam , prošle godine skinute su sve daske za sedalni i leđni deo kule, pa i da su angažovani spasioci ne bi imali gde da sednu.

Šljunkovitu plažu jezera godinama „osvaja“ trava i korov, jer lokalna samouprava novac daje na Avanturu park i Zip lajn, koji se plaćaju, a sve ostalo je besplatno, za razliku od gradskih bazena.

Brana veštačkog jezera je zarasla u travu, a sigurnosni preliv na brani ne vidi se od drveća koje raste deset godina.

Ove godine gradska vlast još nije dala nalog da se obavi hemijska i bakteriološka analiza vode u jezeru, pa su sa sve skinuli odgovornost tako što su postavili tablu sa natpisom: Plaža ne radi – kupate se na sopstvenu odgovornost.

Prošle sezone uklonjeno je šest stolova za stoni tenis, a igralište za odbojku na pesku se ne održava i nema mreže.

Prve saradnike gradonačelnika lokalna i kablovske televizije često uživo uključuju sa jezera da govore o Avantura parku i Zip lajnu, praktično reklamiraju te sadržaje u ponudi jezera, ali izostaju pitanja o velikom problemima na zapuštenom jezeru.


Ostaje nejasno zašto grad Kragujevac na jezeru u Šumaricama angažuje radnike za rad na Zip lajnu preko jezera i za Avanturu park, izdaje prostor za restoran , kada je plaža zatvorena, kvalitet vode u jezeru se ne kontroliše, nema crvene zastave koja označava zabranu kupanja i plivanja, ne obaveštava brojne porodice sa malom decom u šetnji da voda nije za piće.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR