Glas Javnosti

Kako upravljati finansijama u januaru: Saveti za "NAJDUŽI MESEC" u godini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom novembra i decembra, većina građana se priprema za kupovinu novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića, i još jednu turu slava, da bi na kraju proslavili i Srpsku novu godinu.

S obzirom na sve ove proslave i obaveze, nije iznenađujuće što se januar tradicionalno smatra finansijski najtežim mesecom za građane Srbije.

U normalnim okolnostima, većina građana ne odustaje od tradicionalnog obeležavanja praznika, prisustvovanja slavama i darivanja najbližih poklonima za Novu godinu i Božić. Da bi pokrili sve ove troškove, mnogi se često oslanjaju na čekove i kreditne kartice, što rezultira time da je januar mesec u kojem se, prema statistici, najviše duguje.

Osim toga, početak godine često donosi i niz neočekivanih izdataka, što dovodi do povećanja broja ljudi koji preskaču uplatu rata za kredite.

Evo nekoliko saveta kako prebroditi finansijske izazove januara:

  1. Ispišite čekove: Svaki peti građanin tokom januara ispiše bar jedan ček za hranu i potrepštine. Prednost čekova je što nemaju kamatu, a dobija se po jedan na svakih 5.000 na računu. Prodavnice omogućavaju plaćanje namirnica na 210 dana, dok se tehnika može kupiti čak i sa kašnjenjem od godinu dana.

  2. Parkirajte automobil: Ako se suočavate s novčanom krizom, razmotrite opciju parkiranja automobila tokom januara i koristite javni prevoz ili pešačenje umesto vožnje. Vožnja automobila može značajno opteretiti budžet, dok su troškovi javnog prevoza ili pešačenja znatno manji.

  3. Uzmite keš kredit: Ako vam je potrebna pozajmica od banke, birajte jeftinije keš kredite umesto skupih opcija kao što su dozvoljeni minusi ili visoke kamate na kreditnim karticama.

  4. Pratite akcije: Veliki trgovinski lanci često nude proizvode po nižim, akcijskim cenama posle praznika. Praćenjem akcija možete uštedeti značajan iznos, s obzirom da su razlike u cenama pojedinih proizvoda često velike.

  5. Nosite ručak na posao: Izbegavajte troškove naručivanja hrane i doručkovanja vani tako što ćete pripremati obroke kod kuće. Osim uštede novca, ovo takođe može smanjiti bacanje hrane.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da lakše upravljate finansijama tokom januara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR