Glas Javnosti

“JAVNI KONKURS ZA TAJNE PRIJATELJE”: Kako su (zlo)upotrebljene pare iz budžeta za projekte socijalne zaštite

Društvo
Autor: Glas javnosti

U brošuri su taksativno nabrojane sve nenamenski potrošene pare građana u ovim projektima, kao i način na koji su i da li su uopšte sprovedene planirane aktivnosti.

Sprega socijalnih radnika i sukob interesa, članovi komisije koji svojim rođacima dodeljuju novac, nenamenski utrošena sredstva, kopiranje tuđih izveštaja, sve su ovo stvari koje su obeležile konkurs za sufinansiranje projekata socijalne zaštite u gradu Leskovcu.

Prema gruboj proceni Udruženja “Tim 42”, koje je radio kompletnu analizu za 2022. godinu, nenamenski je potrošeno 7, 7 miliona dinara i ustanovljeno da od 46 odborenih za 15 projekata, koje su podnele 12 organizacije, nije dostavljen dokaz o radu sa korsnicima.

“Iz ovih razloga postavlja se i pitanje da li su sredstva potrošena namenski jer se iz finasijskog i narativnog izveštaja to ne vidi”, naglašava menadžer Udruženja građana „Tim 42“ Petar Đurović.

U brošuri pod simboličnim nazivom “Javni konkurs za tajne prijatelje”, a koja je predstavljena na tribini u Centru za stručno usavršavanje, taksativno su nabrojene sve nenamenski potrošene pare građana u ovim projektima, kao i način na koji su i da li su uopšte sprovodene planirane aktivnosti.


Najgore od sve “dece” je razotkriveno Udruženje “Grad Jelica” za koje se sumnja da je nenamenski potrošilo 13 miliona para građana u prethodnih nekoliko godina, a opozicija je optužila da su iz ovog udruženja su protivzakonito isisavale milione upravo direktno umešane i pritvorene osobe u aferi “atarski putevi”.

“Ni za jednu aktivnost nije dostavljen dokaz o izveštaju donator. Nema prijava korisnika, plana pružanja usluga korisnicima, radnih lista kućnih pomoćnica, nema ankete o zadovoljstvu korisnika”, deo je analize njihovog projekta “Od nas za vas”, za šta su u toj godini dobili čak 2,5 miliona dinara.

Dodatno se zapaža da je projektni tim potrošio skoro 1.000 litara goriva (216.000 RSD) na sprovođenje prjektnih aktivnosti.


“Pošto nema podataka o radu sa korsnicima, ne može se utvrditi da li je ova količina goriva neophodna za projektne aktivnosti (npr. zbog udaljenosti njihovog prebivališta, prevoza kućnih pomoćnica i sl.)”, navodi se u analizi.

Takođe se dodaje kako su iz “Grada Jelica” u narativnom izveštaju podržali 43 korisnika za koje su navodno obezbedili higijenske pakete , a ispostavilo se da su u jednoj od nabavki kupili samo jedan sapun od 100 grama.

Podsetimo, opozicioni odbornik Nenad Zdravković je juče izneo podatke iz izveštaja ovog udruženja za odobrena sredstva iz prošle godine u kojima se navodi da su pojedine geronto domaćice zapravo pisale kako se brinu o ljudima koji su umrli godinu dana pre nego što su one i počele da obavljaju taj posao.

A da je bilo sukoba interesa i sprege socijalnih radnika u celoj ovoj priči dokaz su, kako je navedeno danas, način na koji su svoje prokjekte sprovodili članovi Udruženja profesionalaca u obrazovanju i učenju “APEL”, kao i Centar za porodičnu medijaciju.


Njima je komisija iz gradske kase za sprovođenje istih odobrila 449.675 i 200.000 dinara iz budžeta grada.

“Interesantno je da su u komisiji sedeli zaposleni iz Centra za socijalni rad i donosili odluke o projektima na kojima su angažovani, imenom i prezimenom, njihove kolege iz Centra, koji su tamo i zaposleni. Osoba zaposlena u centru za socijalni rad ima udruženje koje kroz svoje aktivnosti pruža uslugu edukacije zaposlenih u Centru za socijalni rad”, objašnjava Đurović.

Na današnjoj tribini, Ljiljana Nešić iz organizacije “Žene za mir” iznela je sumnju u to da su pojedini članovi komisije čak delili novac na ovom konursu svojim rođacima.

“Mi smo samo tražile po kojim kriterijumima je komisija ocenjivala projekte, koju metodologiju je koristila za procenjivanje tih projekata, ko su članovi te komisije i koliko su to kompetentni ljudi. Kako ja njima mogu da verujem kada imamo saznanja da su direktori i koordinatori organizacija koji su prošlii na konkursu srodnici sa ljudima koji sede u komisiji za dodelu sredstava”, kazala je ona.


Šef Odeljenja za društvene delatnosti Saša Mladenović, koji je takođe prisustvovao okruglom stolu, kazao je da za to prvi put čuje.

“O tome ko sa kim pije kafu i da li je prijatelj, ja ne mogu da utičem. Ali da su rođaci, to prvi put čujem i zaista bih voleo da znam da li je to tako, jer su članovi komisije potpisali izjavu o tome da nisu u nikakvom sukobu interesa”, poručio je on.

U nastavku prezentacije nizali su se dokazi o nenamenskom trošenju dodeljenih sredstava, a Mladenoviću, vidno, nije bilo prijatno.

Tako je iznet podatak da je Odbor za ljudska prava iz Leskovca, barem prema izveštaju nezavisnog revizora, skoro ceo budžet (199.500 dinara od odobrenih 200.000) potrošio na honorar osobe angažovane na projektu – predavača, iako nema predviđenih aktivnosti koje bi uključivale bilo kakvo predavanje.

“Nema pravnog osnova niti ugovora o angažovanju ovog predavača, pa se ne zna ni kome su ova sredstva uplaćena”, konstatuje revizor.

Takođe, već pomenuti Centar za porodičnu medijaciju je plaćao 26.000 dinara na ime troškova za angažovanu osobu, ali da nema ugovor o angažovanju koji bi pokazao osnov za ovu isplatu.


A kod projekta “Grada Jelice” ustanovljeno je i to da je njihov projektni predlog sadržao u više delova identične i vrlo slične rečenice kao projekat “SOS ofis za žrtve nasilja” Udruženja samohranih roditelja Leskovca Tate i Mame (podržan na konkursu 2022. godine), dok je identičan projektu “Mi smo tu za vas” podnosioca Udruženja sindikata penzionera Leskovca iz iste godine.

Zakonski zastupnik oba udruženja u toj godini bio je Miodrag Stanković, dva puta osuđivani nasilnik. Ovaj čovek i njegov sin već nekoliko godina zaredom od grada Leskovca dobijaju milionske iznose preko projekta u socijalnoj zaštiti.

Menadžer Udruženja građana „Tim 42“ Petar Đurović zaključuje da je Odeljenje za društvene delatnosti grada Leskovca bilo u obavezi da vrši monitoring kod svih onih projekata kojima je odobreno više od 500 hiljada dinara, a da su oni to u pomenutoj godini uradili samo kod četiri projekta.

Grad Leskovac je 2022. godine projekte finasirao sa ukupno 31 milion dinara.

Glas javnosti/Rešetka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR