Glas Javnosti

Izjava ministra prosvete Branka Ružića povodom nedavnih slučajeva nasilja u školama.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Škole su druga kuća za našu decu. Od momenta od kad deca ukorače u školsko dvorište, ona su pod nadzorom sistema prosvete. Taj sistem, ma koliko da je oivičen raznim propisima, priručnicima, obukama, živi i funkcioniše zbog njegovih ljudi. Od čuvara i školskog policajca na ulazu, preko tetkica i saradnika, do nastavnika i direktora i svih zaposlenih u Ministarstvu prosvete. Verujem da nijedna od tih osoba nije poželela da radi u školi, a da nema ljubav prema toj profesiji i samoj deci.

Iako deca nisu njihova, decu pokušavaju da, pored prenošenja znanja, i usmere na najbolji mogući put, ukazujući im na značaj međusobnog poštovanja, tolerancije i motivišući ih da iskoriste svoj pun potencijal.

Sistem je osmišljen i unapređivan godinama unazad kako bi u najboljoj mogućoj meri podržao dečiji razvoj, ali ga i zaštitio ukoliko trpi bilo kakav vid nemara, zlostavljanja, nasilja. Istovremeno, sistem mora da štiti i nastavnike i zaposlene u njemu. Ta podrška osmišljena je i podržana od svih relevantnih resora Vlade Republike Srbije, ali i međunarodnih organizacija i predstavlja jasan sled koraka i mera koja se tiču kako prevencije, tako i adekvatne reakcije.

Kada je sistem prosvete u pitanju– postoje jasne instrukcije i jasni pravilnici postupanja, kao i jasna moguća podrška svakom licu u školi. Verujem da svi zaposleni, koji rade na podršci, daju svoj maksimum da istu i obezbede. U narednom periodu proverićemo svaki od tih mehanizama do detalja kako bismo se uverili da je ta podrška adekvatna, promptna i dovoljno efektna.

O uzrocima neprimerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo. Međutim, smatram da kao druga kuća škola ima i obavezu i mogućnost da se boljom koordinacijom još više udružimo da pomognemo detetu koje trpi ili vrši nasilje. Isto tako, ako je nastavniku ili zaposlenom potrebna naša veća zaštita, podrška, savet, da mi tu priliku ne smemo propustiti.

Apelujem na sve da zajedno radimo na ovom važnom cilju. Edukacijom i promocijom drugarstva, tolerancije i zajedništva ćemo postići daleko više nego tabloidizacijom nasilja. Adekvatnom primenom propisa i pravovremenom reakcijom, siguran sam, možemo smanjiti nasilje, i uticati na promenu ponašanja.

Sistem jeste oivičen pravnim okvirom, ali živi zbog divnih i plemenitih ljudi u njima, od najmlađih do najstarijih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR