Glas Javnosti

Hirurzi će dobijati platu na osnovu broja operacija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar Mirsad Đerlek izjavio je da će hirurzi na osnovu broja operacija primati platu, jer veliki broj odlazi ranije sa posla da radi privatno, a prioritet mora da bude državna bolnica.

- Potrebno je znati koliko hirurg treba da uradi lakših, koliko srednje-teških, koliko ekspertskih operacija i na osnovu toga će primiti platu. Oni (hirurzi) rade i privatno, ali prvenstveno mora da se uradi posao u državnoj bolnici. Ne može neko da uradi manji broj pregleda u državnoj ustanovi i da dobije pun lični dohodak, a da se čuva da popodne radi privatno - rekao je Đerlek za list "Blic".

On je objasnio da ni ministarka zdravlja Danica Grujičić ni država ne žele da zabrane lekarima ono što im zakon dozvoljava – da rade privatno, ali posao prvo mora biti urađen u državnoj bolnici.

Takođe je rekao da će Domovi zdravlja imati glavnu ulogu u lečenju pacijenata, posebno kada je reč o skrininzima.

- Domovi zdravlja nisu dovoljno iskorišćeni, a 60 i 70 odsto pacijenata možemo da zbrinemo na tom nivou - kazao je Đerlek.

On je rekao da je prioritet da pacijenti budu zadovoljni i da će biti nastavljeno ulaganje u infrastrukturu zdravstvenih centara.

- Klinički centar u Nišu je odavno završen, a u Beogradu će za nekoliko meseci. U Kragujevcu očekujemo da do kraja godine bude raspisan tender za izvođače - kazao je Đerlek.

On je dodao da se stabilizacija oko zakazivanja pregleda očekuje u martu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR