Glas Javnosti

HOĆEMO DA DIŠEMO ČIST VAZDUH! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Neformalna grupa  za očuvanje životne sredine “Eko Straža“ organizuje, po treći put, protest za bezopasan vazduh, koji će se održati danas u 12 časova na Terazijama, gde će se građanima obratiti pripadnici stručne javnosti i moderator protesta, a potom će kolona prošetati do Instituta za javno zdravlje Srbije  “Dr Milan Jovanović Batut”. „Glas“ će biti na licu mesta i prenositi sva dešavanja!

Članovi „Eko Straže“ ističu da je povod za ponovno okupljanje nereagovanje nadležnih institucija na problem zagađenja, koje ima razmere humanitarne katastrofe. Iznose podatke da Republika Srbija ima najveću smrtnost od zagađenja u Evropi, čak 15 000 ljudi godišnje kod nas izgubi život zbog udisanja nečistog vazduha.

Okupljenima se obratio dr Marijana Matejić Spasić.

- Zivi možda jesmo, ali zdravu sigurno nismo, s obzirom kakav vazduh udisemo! Srbija prednjači u Evropi, kada su u pitanju kariovaskularne bolesti. Plaši li vas ovo ljudi, ja sam prestravljena - ističe doktorka.

Jedan od organizatora i predstavnika ”Eko straže" rekao je za ”Glas javnosti” da borba sa  državnim institucijama traje već tri godine.

- Imamo zahteve na 9 strana A4 formata,  ne želimo da stanemo sa borbom. Danas smo ovde da se na miran nacin dignemo glas protiv zagadjenja nase zemlje. Kao sto vidite, došle su i porodice sa malom decom - ističe Simišić.

I dodaju da je Beograd najzagađeniji milionski grad na ovom kontinentu!

- Ovo nije nikakav politički, već građanski protest! Važno pravilo okupljanja je da nije dozvoljeno donositi obeležja političkih stranaka! Ne želimo da budemo uzrok nikakvih nemira i nasilja, već hoćemo ujedinjeno da se borimo protiv zagađenja, nećemo dozvoliti zloupotrebu – poručuju iz „Eko Straže“.

Moderator  protesta je Aleksandra Kurulić, dok su govornici: dr Marijana Matejić Spasić, saradnica Geografskog fakulteta Milica Lukić, mašinski inženjer Ivan Ristić, profesorka Snežana Šerbula, predstavnik „Eko Straže“ Bojan Simišić, kao i Kerol Jagić, koja se preselila sa Novog Zelanda u našu zemlju zbog ljubavi.

Samo neki od zahteva, koje je “Eko straža” već predala nadležnim organima, su: precizno obaveštavanje građana putem televizijskih kanala sa nacionalnom frekvencijom i lokalnih medija o trenutnom stanju vazduha,  naložiti Agenciji za zaštitu životne sredine vraćanje indeksa kvaliteta gde je vazduh u kategoriji prijvatljiv za vrednosti do 40 PM 2.5, preusmeravanje i preraspodela već kupljenih uređaja za prečišćavanje vazduha iz državnih institucija u vrtiće, škole i bolnice, zabrana prodaje neadekvatnih energenata za loženje u domaćinstvima, poput sirovog lignita.

Saopšteno je, takođe, da će drugi deo protesta za bezopasan vazduh biti održan tokom naredne dve nedelje i u drugim većim gradovima Srbije. A oranizatori naglašavaju da će donosiocima odluka dati rok od 30 dana da reaguju ili će uslediti sledeći protest, koji će imati za cilj obustavu saobraćaja tokom radnog dana u takozvanom špicu.
Šetajući kroz masu, naišli smo i na mamu sa troje dece, koja nam je naglasila da je njena dužnost da bude danas na Terazijama.

- Moram da se borim za bolju budućnost svoje dece, ali i svih ostalih mališana. Drago mi ne što je danas došlo mnogo porodica sa malom decom, nadam se da ce se konačno nesto pokrenuti - kaže Aleksandra Janković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR