Glas Javnosti

"GLAS" NA PROTESTU ISPRED RTS-a: Ekološki ustanak protiv Ria Tinta! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici u centru Beograda održava se protest koji organizuje Ekološki ustanak, pod motom: „Rio Tinto, marš sa javnog servisa, Rio Tinto, marš iz Srbije!“, uz poruku: „Ovo je naša zemlja!“

Povod za protest je, kako navode organizatori, sramni promotivni spot kompanije Rio Tinto koji se emituje na javnom servisu i nekim drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. 

U spotu se na pozitivan način iz ugla očuvanja životne sredine govori o kompaniji koja planira otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije.

Stanovnici tog, ali i drugih krajeva naše zemlje, stručnjaci, ekološki aktivisti, protive se tom projektu i upozoravaju da bi rudnik i prljava tehnologija koja se koristi za preradu rude ozbiljno ugrozili zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, vodu, zemljište, kulturno-istorijske spomenike.  

„Glas javnosti“ je na licu mesta i uživo prati protest. 

Kada nam zemlju zatruju, bićemo ugroženi svi, zato ne smemo da dozvolimo da se otvori rudnik Rio Tinta, poručila je meštanka Pranjana.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da su se okupili da kažu ne udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Rio Tintin i da se skloni sramni spot te kompanije sa RTS-a.

Pozvao je direktora RTS-a Dragana Bujoševića da medijski servis izvesti o protestu, zaposlene u RTS-u da se pridruže protestu, a državni vrh da dođe u dolinu Jadra i pogledaju meštane u oči.

Glumica Svetlana Ceca Bojković takođe se obratila i pozvala direktora RTS-a da prekine sa emitovanjem sramnog spota.

Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica je rekao da javni servis emituje spot i uzima pare, a ne dolazi u dolinu Jadra da izveštava o tome šta se tamo dešava.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR