Glas Javnosti

"GLAS" INTERVJU! MARIJANA IZ "NE DAMO JADAR": Danas je dobijena bitka, ali GORNJE NEDELJICE nastavljaju rat protiv RIO TINTA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Današnja odluka Skupštine Loznice o stavljanju van snage odluke o prostornom planu grada u kojem je bio i projekat "Jadar" kompanije "Rio Tinto" je manevar, deo igre nerava, zamene teza, kalkulacija i izvrtanja činjenica kojima se služi vlast, ocenila je za "Glas javnosti" Marijana Trbović Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica.

Nezadovoljni građani ranije su podneli inicijativu, sa više od 5.000 potpisa, da Skupština Loznice izbriše projekat "Jadar" iz prostornog plana. Naša sagovornica objašnjava da je na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta bila zabranjena rasprava po toj tački dnevnog reda, tako da su odbornici opozicije, nezadovoljni što im nije dozvoljeno da govore, napustili sednicu.

- Usvajanje ove odluke je deo taktike, pokušaj da se trenutno smiri ono što se ne može smiriti. To je samo mrvica u odnosu na ono što su dali "Rio Tintu". Ključno je zabraniti istraživanja, iskopavanja i eksploataciju litijuma i bora u celoj Srbiji - ističe Trbović Petković. 

Napravljen je jedan korak, ali mnogo toga još treba uraditi, kako bi se definitivno otklonila opasnost od otvaranja rudnika, kaže naša sagovornica i dodaje da "Rio Tinto" na otkupljenoj zemlji može da se bavi poljoprivredom, jer rudnik građani neće dozvoliti.

- Nastavljamo svoju borbu protiv otvaranja rudnika litijuma. Upravo smo Vladi Srbije poslali zahtev da ukinu uredbu kojom je donet Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, jer je to u interesu grada Loznice i drugih delova naše zemlje. Ako poštuju volju naroda, imaju priliku da to i dokažu - kaže naša sagovornica.

U zahtevu se navodi da su građani uplašeni zbog uticaja projekta na životnu sredinu, nedostatak pijaće vode i obradivog zemljišta, kao i na živote ljudi ne samo u lozničkom kraju, već i širom zemlje. Činjenica je, kako se ističe, da su se najeminentnije stručne i akademske institucije i ugledni pojedinci, stručnjaci, izjasnili da bi ovakav projekat doneo državi Srbiji i njenim građanima mnogo veću štetu od koristi. Zahtev podnosimo u nadi da će Vlada postupiti onako kako to građani od nje očekuju i u njihovom interesu, a ne u interesu multinacionalnih kompanija, zaključuje se u zahtevu.

- Eventualni protesti u Loznici trenutno ne bi imali svrhu, ali nećemo stati, pratićemo situaciju i postupaćemo u skladu sa tim - navodi Marijana Trbović Petković, uz poruku da podržavaju opravdane proteste građana koji se, u cilju zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, održavaju u drugim delovima zemlje.  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Suri u 29.12.2021 15:53:23 h
     0 

A kad je potpisivan ugovor sa RIO Timto-m svi su cutali i time odobravali, sad neka vlada Srbije izadje sa ugovorom i imenima pregovaraca i popisnika i neka iznese koliko ce narod Srbije kostati nesto sto su Zuti mravi potpisali i koliko su za potpisivanje tog ugovora strpali u svoj dzep a sa koliko kaznenih penala u dolarima ce narod Srbije morati da iskesira predstavnicima RIO TINTA
AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP