Glas Javnosti

"DEVOJKE, NE NATAPAJTE TAMPONE ALKOHOLOM, NISTE SVESNE ŠTA RADITE": Ginekolog otkrio STRAŠNE POSLEDICE koje nosi bizaran izazov

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tinejdžerke u Srbiji zaludeo je novi izazov s Tiktoka, koji je stigao iz susedne Hrvatske!

Mlade devojke natope tampon votkom, potom ga stave u svoj polni organ kako bi se "opile", ne mareći što tako mogu dobiti ozbiljne zdravstvene tegobe! Na ovo je upozorio pedijatar dr Saša Milićević, koji je imao nekoliko maloletnih pacijentkinja koje su to uradile! Ovim povodom gost Pulsa Srbije bio je ginekolog Vanja Milošević.

- Ljudskoj gluposti nema kraja. Ovo što sam čuo, na svu sreću nisam imao iskustava, ali čujem da jesu pedijatri jer se radi o mlađim devojkama koje nemaju nivo zdravstvene kulture da odlaze kod ginekologa - započeo je dr Milošević.

Ukazao je i na brojne opasnosti koje ovakvo neodgovorno ponašanje nosi sa sobom.

- Sve što nam je dozvoljeno nije nam i od koristi. Umesto da društvene mreže budu korisne, mi u izopačenosti idemo toliko daleko da možemo da ugrozimo zdravlje. Pogotovo mlade osobe koje su tek zakoračile u reproduktivni period. Dobijanje prve menstruacije je vrlo traumatično, a nisu ni svesne koliko ovim postupcima mogu da ugroze zdravlje - dodao je Milošević.

foto: pixabay

Istakao je i šta konkretno može da pođe po zlu usled ovakvog riskantnog ponašanja.

- Kad pričamo o tome, nisam pametan da li upozoravamo, što nam je namera, ili dajemo povod onima koji nisu to probali, da i oni počnu. Razmišljam koliko je to pametno. Vagina je vrlo osetljiv organ, koji ima velike specifičnosti. Bakterijska flora je prva barijera u svemu što može da nastane, od infekcija i upalnih procesa. Kad se to naruši i to sosptvenim činjenjem, problem je i veći. Taj alkohol, ako je to tako, menja bakterijsku floru i hormonski status. Ako se on iz bilo kog razloga, fizičko-hemijskim agensima naruši, mogućnost je mnogostruka od upalnih procesa i svega što on proizvodi. Poput vaginitisa i kolpitisa. To su crvenila, peckanje, bol, naročito u seksulanim odnosima, zatim teške urtinarne infekcije - ističe ginekolog.

Konačno, sagovornik  predlaže i šta bi trebalo da se uradi kako bi se stao na put ovakvim i sličnim pojavama.

- Ovim ludostima možemo da stanemo na kraj uvođenjem zdravstvenog vaspitanja, s posebnim osvrtom na seksualno vastipanje. Pričam i kao roditelj i kao lekar. Kad bi ta deca imala pravu informaciju šta može da im se desi, siguran sam da bi razmislila da li bi ovo uradila. Njima su mreže veliki izazovi, ali ona ne mogu da budu ni svesna posledica. Zato smo mi stariji tu, posebno mi iz struke, jer se nama uglavnom veruje. Treba da im dođemo na noge, u njihove učionice i vrlo otvoreno razgovaramo. Kad se susretnu sa stručnim licem koje im priđe na pravi način, ona žele i da saslušaju. Prepušteni tim društvenim mrežama, ne razgovaraju o tome s roditeljima. I vi mediji treba da date osnovni impuls, da penesemo poruku da je ovakvo ugrožavanje zdravlja najgore što možemo da uradimo - smatra dr Vanja Milošević.

Glas javnosti / K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR