Glas Javnosti

Beogradski zoološki vrt menja lokaciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beogradski Zoološki vrt se seli, a o tome će nas sutra i zvanično obavestiti gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Kako je najavljeno, na konferenciji za novinare tim povodom će se oglasiti i glavni urbanista Marko Stojčić.

Beogradski Zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premešten na novu lokaciju.

Beo zoo vrt osnovan je 12.jula 1936. godine, a svečano je otvoreno pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića. Prvi stanovnici bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, nekoliko vrsta majmuna, egzotičnih biljojeda i ptica.


Tada je Zoo vrt je obuhvatao tri i po hektara površine, da bi posle bio proširen na sedam, a zatim i na četrnaest hektara. Imao je i skroman terarijum i akvarijum. Središnji deo, „u prirodnom stanju”, građen je 1940. Vrt je bio popularan, 1939. bilo je blizu 400.000 posetilaca.

Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada.

O premeštanju Zoo vrta na obod grada govorilo se još 2009.godine, kako bi imao više kapaciteta i za životinje i za posetioce. Međutim, od ideje se odustalo jer je tada utvrđeno da bi eventualno premeštanje na obod grada zahtevalo ogromna sredstva i da bi smanjilo broj posetilaca tokom godine.

Zoo vrt se, inače, seli na Adu Ciganliju.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR