Glas Javnosti

“AKO HOĆEŠ ANESTEZIJU, IDI PRIVATNO” – duple muke pacijenta zbog kolonoskopije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok je u kliničkim centrima drugih gradova moguće da se kolonoskopija uradi pod anestezijom, u niškom Kliničkom centru upućuju pacijente da to urade privatno?!

Kolonoskopija uz anesteziju u Kragujevcu može, u Beogradu može, u Novom Sadu može, i u Nišu može - ali privatno. Pacijenti koji zbog prirode bolesti preglede kolonoskopije moraju da obave uz obaveznu anesteziju tvrde da im u niškom Kliničkom centru to nije dozvoljeno, već da su prinuđeni da idu u privatne klinike gde te preglede plaćaju 16.000 dinara, pišu Južne vesti.

Dok iz beogradskog i novosadskog Kliničkog centra potvrđuju da njihovi pacijenti, uz konsultacije, mogu da obave preglede uz anestezije, iz kragujevačkog napominju da se svi kolonoskopski pregledi obavljaju pod anestezijom, naročito kod onih ljudi koji boluju od ulcerizonog kolitisa, bolesti debelog creva.

Pacijent sa juga Srbije tvrdi da u Nišu, to ipak nije moguće, iako iz UKC Niša kažu da je u određenim situacijama moguće.

– Bolujem od ulceroznog kolitisa, zbog čega pregled kolonoskopije moram da obavljam uz primljenu anesteziju. Iz Kliničkog centra će vam uvek reći da postoji mogućnost, ali kada dođemo, oni kažu da to nije moguće, iako objasnimo zbog čega moramo - rekao je Nišlija.


Iz UKC Niša rekli su da su lekari ti koji odlučuju u kojim situacijama se može dati anestezija, međutim, ovaj Nišlija tvrdi da je do sada bio prinuđen da plaća svaki pregled.

Kada pozovete da zakažete pregled prvo što vas pitaju hoćete li sa anestezijom ili bez, a privatno košta oko 16.000 dinara. Svako od nas bi više voleo da ode u Klinički centar, nego u neku privatnu kliniku, između ostalog, ukoliko dođe do nekih komplikacija, moraju da vas prebace u Klinički centar - rekao je Nišlija.

Odgovore iz Kliničkog centra Niša o tome koji su kriterijumi kojima se lekari vode da li će neko od pacijenata kolonoskopski pregled obaviti uz anesteziju ili neće, kao i to zašto anestezija prilikom takvih osetljivih pregleda nije standardna, novinari Južnih vesti i dalje nisu dobili odgovor.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR