Glas Javnosti

RIGOROZNE KAZNE U SRBIJI

Vesti
Autor: Глас јавности

Kada se visina globe uporedi sa standardom države...

Muškarac, koji se izgubio na Pirinejima kada je zbog jeftinijih cigareta pokušao da pređe francusko-špansku granicu, kažnjen je sa 137 evra, jer je prekršio mere uvedene zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Kod nas bi za takav pokušaj platio 150.000 dinara (više od 1270 evra), a ako delo više puta ponovi mogo bi da dobije i zatvorsku kaznu do tri godine.

Hrvati su za ovakav poduhvat zapretili kaznom od 8.000 kuna (oko 1.050 evra), a za one koji ponovo prekrše tu meru 30.000 kuna (oko 3.930 evra).

Novčanom kaznom od 500 KM (250 evra) zbog kršenja mere zabrane kretanja u vreme policijskog časa, kažnjava se u BiH, dok će roditelji mlolenika za ovaj prestup biti kažnjeni od 400 do 1.200 konvertibilnih maraka (što je od 200 do 600 evra).

 U Norveškoj kazna za kršenje samoizolacije je do 2.000 dolara ili 15 dana zatvora, a ako odete na vikendicu i niste na zvaničnoj adresi možete platiti i do 1.500 dolara.. U Australiji prema BBC-ju globa je 3,000 dolara.

Sjedinjene dražave su kažnjavanje za kršenje policiskog časa prepustile državama, tako su vlasti Pensilvanije devetnaestogodišnjakiji koja se našla 35 milja od mesta boravka u vrema zabrane kretanja kaznle sa 200 dolara.
Za to vreme sudija u Kentakiju je ženu kojoj je naložena samoizolacija jer živi sa osobom koja je obolela od korona virusa “častio”samo nanogicom iako, tog trenutka, nije bila pozitivna na COVID-19.

Najkršenjedrastičnije kazne ima Saudijska Arabija, koja je za prikrivanje zdravstvenog stanja po dolasku iz inostranstva, predvidela kaznu od 133.000 dolara. Dok ćete na Novom Zelandu za kršenje samoizolacije po dolasku iz stranih zemalja biti kažnjeni novčano ili deoprtacijom.

E, sad, kada se visina kazni koje su predviđenje, za trenutno najpopularniji prestup na svetu, uporedi sa prosečnim primanjima i standardom države koja ih propisuje slika postaje još koloritnija, a Srbija je među skupljima.  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR