Glas Javnosti

DR KON DEMANTOVAO ITALIJANE: Nema dokaza da je virus u Srbiji agresivniji, to je samo njihov doživljaj

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Kao odgovor na tvrdnje zvaničnika iz Italije epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da nema dokaza da je virus korona iz Srbije agresivniji, ali i poručuje da je sada baš svima jasno da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji koja je nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu.

Kon je podsetio i da smo i mi svojevremeno govorili da je virus koji dolazi iz Italije, posebno Lombardije, i Švajcarske agresivniji.

-Nije to virusološki dokazano. Svako može da iznese svoj utisak, ništa drugo tu ne bih komentarisao. Verovatno tako doživljavaju, treba da se setimo na samom početku da smo mi vrlo slično pričali- rekao je Kon povodom tvrdnji iz Italije da je soj srpskog virusa agresivniji i zarazniji od onog iz Italije i da su njihovi rezultati pokazali da ima jednu mutaciju koju oni ne poznaju.

Na pitanje da li jedna osoba može da se zarazi virusom korona dva puta, Kon je rekao da se pominju pojedini slučajevi ponovnog oboljevanja i onih koji su već bili oboleli.

-Ali, da je neko to izjavio da je to opšta pojava, to je prvenstveno pisanje medija i onoga što deluje kao utisak. Pojedinačni slučaj pretvarati u nešto što je kod većine, jednostavno nije istina- naveo je Kon.

Napomenuo je da kod većine imamo dugotrajni imunitet i za sada je još stav Svetske zdravstvene organizacije da se očekuje da taj imunitet traje između 12 i 18 meseci.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR