Glas Javnosti

Direktor Međunarodne advokatske komore: Za optužnicu protiv Hašima Tačija ne postoji politički motiv

Vesti
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu Mark Elis kaže da je optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih objavljena zbog dokaza da su postojali pokušaji ometanja rada suda.

On navodi da se iza slučaja ne kriju politički motivi i dodaje da bi Kosovo trebalo da podrži koncept odgovornosti.

-Mislim da je ovo bilo očekivano. Znamo da je tužilac bio prilično aktivan u istragama i da je bilo oko 100 svedoka sa kojima se susreo, a osnovna svrha ovog Suda je da targetira visoko rangirane pojedince, rekao je Elis.

Na pitanje kako gleda na to što je specijalni tužilac izneo imena pre nego što je optužnica prihvaćene, Elis kaže da je sud procenio da je neophodno da izađe bar sa saopštenjem o optužbama zato što je postojala ogromna količina dokaza da su različite strane, uključujući i Tačija, uključene u neku vrstu opstruiranja i mešanja u rad Specijalizovanog veća.

-Mislim da je to učinjeno sa ciljem da Veće ukaže međunarodnoj zajednici da ima dovoljno osnova za kretanje ka sudskom procesu", istakao je Elis.

Elis kaže da ne vidi da postoji politički motiv, već se pre radi o snažnoj izjavi suda da se ne može povinovati nikakvom mešanju u njegov rad i da želi da se to zna, a dodaje da reakcije na Kosovu za njega nisu iznenađenje.

-Nije iznenađenje da postoje oni koji vide pravdu koja se deli na ovom tipu sudova kao pristrasnu. Ne mogu se setiti nijednog međunarodnog, regionalnog ili domaćeg suda koji je osnovan a da nije bilo snažnog protivljenja jer se smatra pristrasnim. Bilo da je reč o Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju ili Ruandu, Kambodžu, nije važno, čini se da je odgovor uvek sličan, kaže Elis.

(Izvor Slobodna Evropa)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR