Glas Javnosti

Povlačenje američke vojske iz Nemačke mediji ocenjuju kao poslednji Trampov poklon Putinu

Vesti
Autor: Glas javnosti

Odluka Donalda Trampa predsednik aSAD-a o povlačenju skoro 12.000 vojnika iz Nemačke, naišlla je na odobravanje Kremlja, pa ne čudi što analitičari smatraju da američki predsednik čini ustupke Rusiji, tačnije na ovaj potez gledaju kao na poslednji poklon Vladimiru Putinu pre izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi američke vojne snage pomogle su da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu vezu između bivših neprijatelja, ali čini se da je ova Trampova odluka, na neki način kažnjavanje Nemačke.

“Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Nemačku od Rusije. O čemu se tu radi?” napisao je Tramp u jednom postu.

“Takođe, Nemačka učestvuje u NATO-u sa samo dva odsto snaga, stoga neke trupe povlačimo iz Nemačke!” naglasio je Tramp.

Šef Odbora za spoljne odnose nemačkog parlamenta Norbert Rotgen odgovorio mu je na Tviteru rekavši: “Umesto da ojača #NATO, ovo će oslabiti savezništvo. Vojni angažman SAD neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski Istok.”

Guverner države Bavarske Markus Seder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa:

- Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. U vome nema vojne koristi. Ovo će oslabiti NATO i američke saveznike.

Na ovu odluku reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i rekao za CNN:

- Nikada nismo skrivali da mislimo da što je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu to je Evropa mirnija.

Tramp je praktično dar za Kremlj. Njegova nepredvidivost, iako često predstavlja problem, često se pokaže pozitivnom po Rusiju i odnose dve zemlje. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR