Glas Javnosti

Данци су измислили сјајан трик за борбу против депресије - и ледено је добар

Vesti
Autor: noizz.rFoto:Pixabay

Све више Данаца бира купање у леденој води као начин да освеже своја чула и изборе се са зимском депресијом. Сада су неке компаније почеле да користе овај метод као трик за побољшање односа на послу, пише ББЦ.
Многи људи сматрају да је температура воде од 15 степени прехладна за купање, али за Данце је то топло. Многи од њих бацају се у море током читаве године – па и усред зиме, када температура воде пада на свега два степена Целзијусова.
Најпрометније је током зимске сезоне! – каже за ББЦ Кира Мари Фрода (23), која ради у центру сауна и ђакузија „КопенХот“ у луци Копенхагена
Током прометних месеци – а то је од новембра до фебруара – становници Копенхагена долазе у овај центар где уживају у саунама, ђакузијима и леденим купкама (буквално са ледом), или улазе у хладни океан. „КопенХот“ је ново место, али је идеја зимског купања широм Скандинавије стара.

- Радимо то генерацијама. И мој деда и прадеда су то радили – прича Фрода, која током зиме плива бар једном недељно.

Она сматра да зимско пливање и сауна уче људе да превазиђу страхове, више верују себи и другима и ступе у контакт са својим телом и умом.

- Дефинитивно је лакше скочити у веома хладну воду ако то и други ураде – истче Фрода.

Многи Скандинавци кажу да пливање у леденој води побољшава њихово расположење током дугих, мрачних зима. Иако је наука на том пољу шкрта, ентузијасти наводе да зимско пливање осим што повећава срећу већ и подстиче осећај заједнице. Широм Данске постоји око 90 званичних клубова за зимско пливање, са више од 20.000 регистрованих чланова. Микел Фалк Молер (43) члан је једног од њих више од деценије. Он плива бар једном недељно у мору код своје куће у Копенхагену или у свом клубу.

Данска стварно може да буде суморна од новембра до априла. Једва да има нешто сунца и често прођу недеље а да га не видимо. Много људи – укључујући и мене – пати од зимске депресије – прича Молер.

Он верује да зимско пливање може ублажити ту муку.

- Кад се бацим у хладну воду и потом у врелу сауну, то ми даје енергију и огроман налет ендорфина – додаје Молер.

Неке компаније су стога инкорпорирале у себе спа пакете, а својим клијентима говоре о добробитима овог велнес програма. У хотелу Курхотел Скодсборг, 30 минута од Копенхагена, једна од понуда је „сауна гус“, арома терапија у сауни. Гости проводе време у сауни, где их „гус мастер“ уводи у искуство користећи се есенцијалним уљима, техникама дисања и медитацијом, након чега следи скок у оближње Балтичко море, чија је температура често око четири степена.
Увек препоручујем гостима да слушају своја тела и да почну са кратким пливањем око 10-30 секунди. Кад се тело навикне, препоручујем им да остану у води максимално две минуте ради потпуне добробити – прича Хенрик Соренсен, гус мастер.

О добробитима данског рецепта по људско тело нема много студија. Један рад из 2017. Мајка Типтона, професора Универзитета Портсмут, фокусирао се на ризике купања у хладној води – од срчаног удара до хипотермије и утапања. Које су, међутим, добробити?
Ледена купка може деловати као снажан енергент за тело. Шок додира с хладном водом буди инстинкте за преживљавање и ослобађа хормон стреса. Многи људи тврде да им хладна вода помаже у смањењу отока и упала, а гомила Данаца наводи да им побољшава ментално стање. Ипак, научници указују да тек треба да се обаве истраживања о ефектима хладне воде по здравље и добробит организма. Упркос недостатку студија, многи Данци су убеђени у корист зимског пливања. Стефан Хар (31), такође се труди да се бар једном недељно окупа у луци Копенхагена.

- То ми ресетује ум, посебно ако сам имао дуг дан на послу или сам мало мамуран. Увек се осетим позитивније након пливања у хладној води. То је сјајан трик да вратите радост у свој живот кад је вани хладно и депресивно – истиче он.

У градовима попут Архуса и Копенхагена пливање у луци је лако због доброг квалитета воде, захваљујући владиним иницијативама. Вода у Копенхагену је била веома нехигијенска, како каже портпаролка „ВизитДенмарка“ за Северну Америку Кетрин Симонсен, али то се променило кад су градске власти направиле басене за отпадне воде и очистили луку. Убрзо су постављена и јавна купатила с морском водом – од којих је нека дизајнирао угледни дански архитекта Бјарке Ингелс.

У ово дигитално доба, купање у хладној води и сауна зближавају људе.
У мом клубу имамо мушку, женску и заједничку сауну. Људи су голи, увек је тако било. Мислим да их то чини опуштенијима о себи и својим телима – истиче Молер.

Неке компаније су чак уградиле културу зимског купања у такозвани тим-билдинг. Тако фирма „Ограник бејсикс“ води своје раднике првог радног дана сваке године на ледену купку, а оснивач Кристофер Имануел каже да је то сјајан метод да велика група крене у годину освежена. У Скагену чак постоји годишњи фестивал купања у јануару, кад учесници ујутро запливају, а потом се окупе у локалном кафеу да поједу топлу супу. Они сматрају да је то начин да побољшају своје расположење током дугих, мрачних зима.

- Људи који живе у Скандинавији имају потребу да пронађу алтернативу природном ендорфину који се добија од сунца. Кад сам под стресом, гарантовано ћу се осећати боље ако ускочим у ледену воду – закључио је Молер.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR