Glas Javnosti

Дачић на РТС-у : Маневарске игре Аљбина Куртија - како да нешто укине а да не укине

Vesti
Autor: Glas javnosti / RTS

Министар Ивица Дачић рекао је за РТС да се сада спроводе интензивне активности на Косову - заказана је и седница парламента од стране неких опозиционих странака. На Косову постоје и они који су за то да нема никаквих укидања такси до Аљбина Куртија који врши маневарске игре како би нешто укинуо а да не укине, и да притом уцењује Србију, истиче Дачић.

Неке важне, пре свега симболичке поруке, министар спољних послова Ивица Дачић однео је у Кину. Са неким важним се вратио из Пекинга. Када се вратио из Кине сачекала га је вест да је Аљбин Курти је најавио делимично укидање такси.

 
Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Ивица Дачић каже да су сада интензивне активности на Косову, заказана је и седница парламента од стране неких опозиционих странака.

"На Косову постоје и они који хоће да нема никаквих укидања такси, до Куртија који врши маневарске игре - како би нешто укинуо а да не укине, и да притом уцењује Србију - до оних који сматарају да таксе морају да буду укинуте због добрих односа са САД", каже Дачић.

ЕУ је поздравила најаву Куртија о таксама, не улазећи дубиље у суштину, док су САД оштро регаовале јер сматрају да су таксе реметилачки фактор и да треба да потпуно буду укинуте без било каквих услова и преговора о томе.

Курти смислио две ствари 
"Србија је могла да уведе контрамере Приштини. Курти је смислио две ствари - треба да престанемо са кампањом повлачења признања, а пре неки дан су се радовали када је Јамајка кобајаги признала Косово", каже Дачић.

Каже да је у Солуну на састанку био и нови министар Коњуфца који је заменио Пацолија.

"Реако сам му - имате ситуацију са Цакајем који је вршилац дужности министра спољних послова Албаније који је на конгресу владајуће Социјалистичке партије рекао да што пре треба укинути границу Ксоова и Албаније, најавили су да ће на следећој седници владе да потпишу споразум да ће заједнички да лобриају за призунање Косова. Сад то значи да они то наставе да раде, а да нама то треба да буде забрањено", рекао је Дачић.

"Какав реципроцитет, морају да схвате да они нису равноправни са Србијом. Постоје и други делови америчке администрације, делови такозване дубоке државе, који гледају са великим симпатијама јер је то био њихив пројекат, они притискају Приштину, али не кажу шта ће бити ако их Приштина не послуша", указао је министар.

Док се то не промени, Приштина неће променити ставове, сматра Дачић. 

Дачић каже да председника Александра Вучића очекују важни разговори Америци.

Посета Кини од изузетног значаја 
Говорећи о посети Кини, министар Дачић је рекао да је била од изузетног значаја исто као и за Кину без обзира што је та земља велесила, имајући у виду специфичан тренутак у коме се Кина налази.

"Они сами су рекли да сам ја био први министар спољних послова на свету који је дошао у посету од када је почела епидемија", истакао је Дачић.

Дачић каже да је тиме симболично показано да не остављамо пријатеље у невољи и министар Ван Ји је рекао да га то радује и да су поносни што имају такве пријатеље.

"Са друге стране, ми смо поносни што смо у ситуацији да будемо пријатљи са једном таквом земљом као што је Кина", каже Дачић.

Према његовим речима, радује их најава доласка председника Вучића у априлу на самит.

Поновио је да би кинески председник Си могао да у септембру посети Србију, што је додатни импулс пријатељству две земље.

Подсетио је да је у време бомбардовања, Кина је била уз Србију, погинуло је двоје кинеских дипломата у амбасади - они се нису плашили НАТО бомби.

Говорећи о томе да ли се плашио коронавируса док је боравио у Кини, Дачић каже да није имао времена да се плаши и да се обазире на тако нешто.

Кина је организована земља и они се налазе на бранику борбе читавог човечнства против овог вируса, демонског вируса, како га је председник Си окарактерисао. 

Није искључено да је то лабараторијски напад. "Чуо сам неке информације - они сумњају да то није органског порекла, сада треба даље утврдити како је и зашто је дошао до Кине", каже он.

Како се може успешно борити против вируса 
Кина показује како се може успешно борити против вируса јер је дисциплинована земља, када Си каже да треба да се носе маске - сви то поштују.

"Не дај боже да је епидемија избила у неким другим земљама", каже Дачић истичући да је тамо строга дисциплина и да му нису дали да оде на Тјенанмен.

"Када долазите на састанке са највишим званичницима носите маске, скидате док траје састанак, иде се плански на посао, они који су отишли на кинеску нову годину ван Пекинга, 30 одсто се вратило, све је то довело до тога да је 30.000 је излечено већ, и да је сада све мање нових случајева ван провинције Хбеј", каже министар.

Тешка је ова епидемија и важно је да Кина усупе у томе јер даје на времену другим земљама да се организују, каже Дачић.

У Италији је јуче било 228 нових случајева за 24 сата и да се из Италије шири даље, каже Дачић, додајући да је у контакту са другим амбасадорима.

Једном држављанину Србије са крузера који је евакуисан у Италији, истиче му ускоро карантин а један наш државанин и Италији је пријавио да има озбиљне сметње, али контроле су показале да није, рекао је Дачић.

"За сада се добро држимо", закључио је министар Дачић. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR