Glas Javnosti

’DA LI SU JE PRODAVALI NA KILO?’: Evo šta je spustilo cenu kvadrata BEOGRAĐANKE! Iako već danima mediji u okviru poslovanja firme, pominju Sinišu Malog, za sada se nije oglašavao!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Javnost je veoma uzburkana nakon prodaje dela Beograđanke, putem društvenih mreža pitaju da li je „prodavana na kilo“.

Naime, poslovna kula ovog simbola Beograda, kupljena je za početnu cenu od 16,5 miliona evra, to faktički znači da je jedan metar kvadratni prodat za 800 evra.

Nezvanično čujemo da se kvadrat na ovoj ekskluzivnoj lokaciji poslovnog prostora pazari i za 1500 evra., i da je na spuštanje cene uticao problem sa neispravnim liftovima, ventilacijom koja je već godinama pravila teškoće, ali i nepostojanjem parking mesta, iako se preko puta zgrade nalazi podzemna garaža.

Odgovor na javni poziv za prodaju je pristigla od samo jedne firme, tačnije MPP New project d.o.o. koja je pristala da ga kupi za početnu cenu. Potrebe za samim nadmetanjem nije bilo, jer je postojao samo jedan zainteresovan ponuđač.

MPP New Project d.o.o. je osnovan samo dve nedelje pre nego što će ući u vlasništvo jednog od simbola glavnog grada – “Beograđanke”, a osnivački kapital je bio više nego skroman – samo 100 dinara, preneli su beogradski mediji

Reč je o ćerki firmi daleko poznatije “majke” – kompanije “Marera Properties”, koja je i potvrdila da je preko nje i kupila poslovnu kulu “Beograđanke”. Ostaje nejasno da li je to moguće po Zakonu, odnosno, da li bi se finansijski organi i poreska inspekcija pozabavili ovim slučajem, ili ipak ne, budući da su je mediji povezali sa političkim moćnicima poput aktuelnog ministra finansija Siniše Malog, koji to do sada nije ni potvrdio ni demantovao.

Naime, Nova je objavila i dokumente Agencije za privredne registre koji ukazuju na vezu između Igora Isailovića, advokata koji je sarađivao sa Malim i kompanije "Marera Properties", koja je, između ostalog, preko ćerke firme kupila poslovnu kulu "Beograđanke".

 Foto: Youtube/Printscreen

Kada je reč o Siniši Malom, KRIK-ov portal “Raskrikavanje” podseća da je Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga.

Prethodno je gradska uprava Beograda 15. jula ponudila na prodaju deo “Beograđanke“ po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, ali je javno nadmetanje 31. jula otkazano, jer nije bilo zainteresovanih kupaca!

U oglasu za prodaju 19.000 kvadrata poslovnog prostora u zgradi “Beograđanka” navedeno da je budući kupac u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra.

-Kupac se mora obavezati i da neće promeniti namenu zgrade, imajući u vidu da Palata ‘Beograd’ uživa status prethodne zaštite od 16. aprila 2018. i da se u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom nalazi od 14. aprila 2009. godine. Prilikom zaključenja ugovora će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 10 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija, stoji u oglasu gradske uprave.

Za „Marera properties“ javnost je čula početkom prošle godine, nismo sigurni da li baš i prvi put, ali tada je odjeknulo kao bomba, a objavio Danas, da je „ruski investicioni fond „Marera properties“ zainteresovan da u novobeogradskom Bloku 18, preko puta „Beograda na vodi“, gradi poslovni centar od 350.000 kvadrata“.

Mediji su naknadno utvrdili na osnovu istraživanja da ruski investicioni fond „Marera properties“ ne postoji, makar ne u Rusiji. Sumnja da li je možda neko iz gradske uprave s predumišljajem želeo domaćoj javnosti da pošalje šifrovanu poruku. Poruka bi, prevedeno na običan jezik, mogla da glasi: neko je „bacio oko“ na 46,8 hektara između Starog tramvajskog mosta i mosta Gazela u Novom Beogradu, pisao je Danas.

„Marera Properties” ima jednog zaposlenog, a 2019. godinu završila je sa dobitkom od 26,45 miliona dinara. Prema podacima Agencije za privredne registre, kao krajnji vlasnik kompanije “Marera Properties” vodi se Vladimir Zubrilin, koji ima pasoš Malte.

Direktor "Marera Properties" je Milana Srećkov, koja u poslovnoj biografiji navodi da je, pre angažmana u ovoj kompaniji, gotovo deceniju provela u “Viktorija Grupi”, nekada moćnoj kompaniji čiji je većinski udeo početkom leta preuzela još poznatija MK Grupa Miodraga Kostića, prenela je Nova.

Među nekoliko nekretnina za iznajmljivanje u centru Beograda, oglašenih na korporativnom sajtu, posebnu pažnju privlači jedna – „Kalemegdan Business Center“. To je renovirana zgrada beogradske konfekcije BEKO čiji poslovni prostor „Marera properties“ nudi u najam.

Foto: Youtube/Printscreen

BEKO kompleks pre 12 godina, koju poznavaoci prilika na tržištu nekretnina smatraju „kapitalcem“, kupila je za 55,8 miliona evra grčka firma „Lamda“, deset godina lokacija je bila „zamrznuta“, da bi je 2017. godine preprodali holandskoj kompaniji „Pinakl“.

U junu 2017. godine gradonačelnik Siniša Mali i gradski urbanista Milutin Folić obećali su da će „Pinakl“ u proleće 2018. godine početi da gradi ekskluzivni stambeno-poslovni kvart koji će da projektuje čuveni arhitekta Boris Podreka.  Na kraju se ispostavilo da firma „Marera properties“ nudi zainteresovanim klijentima kancelarije u bivšoj BEKO fabrici koje je renovirala po najvišim standardima. Preduzeće se na sajtu reklamira kao vlasnik zgrada koje iznajmljuje.

- Apsolutno smo svesni činjenice da je Beograđanka jedno od obeležja našeg glavnog grada. Uz maksimalnu odgovornost ali i entuzijazam ući ćemo u projekat rekonstrukcije. Zaista imamo bogato iskustvo na ovom polju, uključujući obnovu kultnih arhitektonskih zdanja. Najbolji primer koji je javnosti poznat jeste rekonstrukcija nekadašnje hale Beko, danas Kalemegdan Biznis Centra, urađena uz saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Beograđanka je svojevremeno bila najmodernija građevina u zemlji, a naši planovi su da joj vratimo taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uređenju biznis enterijera. Sigurni smo da će uprava grada i naši sugrađani moći zajedno sa nama da se ponose rezultatom – izjavila je za Telegraf, Milana Srećkov, direktorka kompanije Marera Properties.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR