Glas Javnosti

Čuveni golman kome su se "lekari borili za život" nije bio ni na intenzivnoj nezi

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Svet sporta krajem prošle sedmice uzdrmala je priča o borbi za za život slavnog golmana, koji je zaražen novim, SARS-CoV-2 tipom korona virusa.

Ruštu Rečber, legendarni čuvar mreže reprezentacije Turske, je odvežen prošle nedelje u bolnicu nakon što je potvrđeno da je zaražen pomenutim virusom, a onda je neko od turskih novinara video na društvenim mrežima da mu se "lekari bore za život" i to objavio. Drugi mediji su odmah dodali da je "na respiratoru", treći da mu se stanje "dramatičnom brzinom pogoršava".

Čak su i prenosili reči njegove žene Isil na tu temu, spojivši tri pomenuta pojma u jednu rečenicu ("Užasnuti smo koliko se brzo pogoršava njegova zdravstvena situacija. Sada je na respiratoru, lekari mu se bore za život", rekla je navodno supruga 46-godišnjeg Rečbera). Međutim, to uopšte nije tačno.

Naime, čuveni turski list "Hurijet" je celu ovu zavrzlamu razrešio - uspevši da kontaktira i gospođu Rečber i samu bolnicu, a stvari stoje ovako:

"Najpre moram da kažem da informacije o tome da mi je muž u bolničkoj sobi sa intenzivnom negom, srećom, uopšte nisu tačne. Bolje smo malo... Naš tretman se nastavlja prilično stabilno, u običnoj sobi bolnice u kojoj je smešten. Nadamo se da ćemo biti bolje. Beskrajno vam hvala na interesovanju", rekla je Isil za "Hurijet.

 A sama bolnica je, u vidu saopštenja, istakla sledeće:

"Dobre vesti u vezi sa našim bivšim reprezentativnim čuvaroom mreže, Ruštuom Rečberom, koji je primljen kod nas 29. marta sa dijagnozom korona virusa. Naš specijalista za infektivne bolesti, Serap Genčer, i specijalista plućnih bolesti, Glčihan Ozkan, koji se brinu o njegovom zdravlju, izjavljuju za javnost sledeće: Ruštu Rečber, kome je dijagonstifikovan Covid-19 i koji je dovežen kod nas u nedelju, nastavlja da bude u izolovanoj sobi, a o njem use brinemo kao i o svakom običnom pacijentu na tom spratu. Generalno govoreći, njegovo zdravstveno stanje je bolje iz dana u dan".

Dakle... niti je Rečber na respiratoru, niti mu se lekari bolje za život, niti mu se stanje pogoršava, već - naprotiv, poboljšava. Više će sve ovo, ako se čuveni golman oporavi, biti lekcija za turske kolege koje su "poletele" za informacijom sa društvenih mreža, a da nisu ni proverile kako je pravo stanje. Srećom po slavnog čuvara mreže, ništa od pomenuta tri navoda o njemu nije bilo tačno, ma koliko da je svet sada zgrožen prevarom do koje se došlo - trčeći za senzacionalizmom.

Podsetimo, Ruštu Rečber je rekorder po broju nastupa za tursku reprezentaciju sa 120 utakmica, a branio je za nekoliko turskih klubova.

 
Najveći trag ostavio je u Fenerbahčeu čiji je član u dva mandata bio ukupno 11 godina. od 2003, do 2006. godine branio je za Barselonu, a karijeru je završio u kao gomana Bešiktaša 2012. godine.

U Turskoj je do četvrtka zabeleženo 15.679 inficiranih novim korona virusom, lekari su saopštili da su se 333 osobe u potpunosti oporavile, a 277 pacijenata je, nažalost, izgubilo bitku sa Covid-19, teškim oboljenjem pluća koje SARS-CoV-2 izaziva.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR