Glas Javnosti

Crveni alarm za sve korisnike Fejsbuka: Popularna aplikacija za dopisivanje prekinula saradnju sa najpopularnijom društvenom mrežom na svetu zbog krađe podataka!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Vajber više neće sarađivati sa Fejsbukom, saopštili su vlasnici kompanije Rakuten, koja stoji iza najpopularnije aplikacije za razmenu poruka na svetu.

Rakuten i Fejsbuk ušli su u sukob nakon što su iznete nove optužbe na račun Fejsbuka o trgovini podacima svojih članova. Iz tog razloga, Vajber će iz svoje aplikacije ukloniti "Facebook Connect", "Facebook SDK" i "Giphy". Vajber je takođe najavio da će pružiti još veću podršku pokretu "#StopHateForProfit".

Razlog za prekid saradnje objašnjen je u nekoliko tačaka.

Prva je apel grupacije od šest organizacija sa "Ligom protiv prezira" i "Nacionalnom asocijacijom za napredak osoba obojene puti" na čelu, u kom je kompanijama upućena molba da obustave zakup reklamnog prostora na Fejsbuku tokom jula jer su iz ove kompanije odbili da aktivno podrže sprečavanje širenja govora mržnje.

Drugi je slučaj "Kembridž Analitika", kada je Fejsbuk nezakonito omogućio pristup podacima 87 miliona korisnika koji su potom iskorišćeni u političke svrhe. 

- Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko, rekao je Đamel Agaua, generalni direktor Vajbera, uz informaciju da će Fejsbukove aplikacije biti ukinute .u toku jula, a oglašavanje će biti prekinuto u najkraćem mogućem roku.

A za to vreme, vlasnik Fejsbuka bezrbrižno se brčka na Havajima i uživa u kompleksu koji je platio tričavih 100 miliona dolara...

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR