Gljiva je jestiva. U nekim zemljama ona je izuzetan i veoma cenjen delikates. Posebno je dobra sušena s tim da se pri spremanju oprezno dozira. Jer, ukoliko se pretera sa doziranjem suve crne trube, jelo može postati otužno pa i nejestivo.
Boja joj je, sa unutrašnje strane crna. Pri kraju otvora može malo izbledeti dok je u unutrašnjosti nepromenljivo crna. Gljiva je spolja pepeljasta. Oblik joj je levkas, sa uvijenim krajevima. Na drugoj strani gljiva je ušiljena .Visine je 4-12 i prečnika 1-5 centimetara.
Miris ove gljive je specifičan ali ne preterano izražen, bar ne kod svežih primeraka. Stanište gljive su belogorične šume i to pre svega bukva, pa tek potom hrast i ostale vrste. Meso crne trube je tanko, tek nekoliko milimetara, krto, pri dnu može biti i žilavo. Ukus nije izražen. Vreme rasta joj je od kraja leta do sredine jeseni; zahteva više vlage u toku rasta. Neka istraživanja (za sada sporadična) ukazuju i na lekovite osobine ove gljive. Pojedini istraživači dokazali su antimutagene osobine alkoholne tinkture ove gljive .
Izvor :.plantea.com