Glas Javnosti

POSKUPLJENJU NIKADA KRAJA: Evo koje su nove cene goriva za ovu nedelju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 12. aprila

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 206 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 193 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 12. aprila, i dizel i benzin su poskupeli za 3 dinara.

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 86,726 dolara, dok je cena nafte Brent iznosila 91,046 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 26,265 evra za megavat-sat.


Više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte je u opasnosti od zatvaranja, prema nedavnom izveštaju konsultantske kuće za energetiku Vud Mekenzi sa sedištem u Edinburgu. Analizirano je 465 kapaciteta za preradu nafte, a 21 odsto njih je u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja, prenosi Rojters. Marže na benzin su niže, a raste pritisak da se smanje emisije ugljenika, navodi se u izveštaju.

Najveći broj lokacija kojima preti zatvaranje nalazi se u Evropi i Kini, što dovodi u opasnost oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Podaci kompanije Konvejv pokazuju da je oko 30 evropskih rafinerija već zatvoreno od 2009. godine, dok skoro 90 još uvek radi. Ova serija zatvaranja je izazvana konkurencijom novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticajem pandemije korona virusa.




Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR