Glas Javnosti

ALARMANTNO STANJE! U Crnoj Gori šest beba obolelo od velikog kašlja

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Institutu za javno zdravlje Crne Gore je od početka novembra, zaključno sa 17. decembrom ove godine prijavljeno 129 slučajeva obolevanja od pertusisa (velikog kašlja), od čega šest beba.

“Kod 98 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 31 osobe prijavljeno obolevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa obolelom osobom”, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Među prijavljenim slučajevima (129), najveći udeo obolelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (71), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (20), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (15), 1-5 godina (9), ispod 1 godine (6), 16-20 godina (6) i po jedan slučaj u uzrasnim grupama 21-25 i preko 65 godina.


“Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (94), Danilovgradu (16), Budvi (3), Cetinju (3), Tivtu (3), Zeti (3), Kotoru (2) i po jedan slučaj u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima”, navode iz IJZ-a.

Od 129 registrovanih slučajeva, kod 120 njih je od poslednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).


Podsećaju da je pertusis obolenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi tj. dece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ova bolest neretko životno ugrožavajuća. Adolescenti, odrasli i imunizovana deca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo obolenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.


“Počev od 03. decembra, vikendima su organizovani dopunski termini za vakcinaciju. Roditelji i sledećeg vikenda (23. i 24. decembra) mogu dovesti decu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara (protiv pertusisa, protiv morbila, zaušaka, rubele, protiv humanog papilloma virusa i drugih)”, dodaje se u saopštenju.

Za precizne termine vakcinacije tokom vikenda potrebno je interesovati se u domu zdravlja u opštini stanovanja, putem lokalnih medija i kanala komunikacije zdravstvenih ustanova. U Podgorici (za građane Podgorice, Zete i Tuzi) dopunski termini za vakcinaciju organizuju se u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17 sati .

“O vakcinaciji vikendima svi roditelji, koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su poziv i putem SMS poruke. Takođe, napominjemo da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih lekara za decu”, zaključeno je iz Instututa.

Glas javnosti/A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR