Glas Javnosti

Crna Gora odložila uvođenje KOVID POTVRDA: Afirmacija ljudskih prava i sloboda jača od korone

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

- Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba – rekao je Marić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mera, poput kovid potvrda za javnu upravu

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, bi trebalo da bude uslov za ulazak i u dečije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

– Zabrana novogodišnjih koncerata donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći – rekla je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih korona virusom u Crnoj Gori u poslednje dve sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba primio je Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP