Glas Javnosti

ČESI ĆE I DALJE PROIZVODITI AUTA NA BENZIN: Sve drugo nije od koristi za DRŽAVU!


Autor: Glas javnosti

Češka neće zabraniti prodaju automobila s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, kako to poziva službeni Brisels. O tome je izvestio premijer Češke Republike Andrej Babiš u jučerašnjem intervjuu za iDnes TV.

Nastavićemo da ih proizvodimo, politika zabrane nije od koristi za državu, naglasio je Babiš u programu Rozstřel. 

- Ne možemo delovati onako kako su smislili „zeleni“ fanatici u Evropskom parlamentu. Postoje i važnije teme poput sigurnosti, domaćeg tržišta, Šengena - kazao je češki premijer, prenosi Geopolitika news.

U svakom slučaju, i iz ovog primera je vidljivo kako EU, osim što to čini sebi, primorava i sve druge članice da „seku granu na kojoj sede“ u ime potpuno neizvesnih ciljeva iz „zelene agende“ za koje još niko ne zna čime će na kraju rezultirati. 

Napomenuo je i kako će zemlja razviti infrastrukturu za električna vozila dodavši sledeće:  Normalni automobili će se proizvoditi kao i obično. Električni automobili su luksuz, nisu dostupni običnim ljudima. - rekao je on.

Takođe je obećao kako Češka neće doživeti još jedno potpuno zatvaranje u svezi pandemije Covida-19.

Podsećamo: Evropska komisija predlaže da do 2035. godine zemlje EU zabrane prodaju i upotrebu vozila s unutrašnjim izgaranjem. Češkoj (naravno, i ne samo njoj) je to itekako problematično. Ta zemlja ima vrlo razvijenu automobilsku industriju koja je jedan od temelja njene privrede i taj sektor čini 26 posto ukupne industrijske proizvodnje, odnosno više od 9% češkog BDP-a. Dovoljni je ukazati na fabrike automobila Škoda, Hyundai i Toyota-Peugeot-Citroen (TPCA).

Međutim, problem po ovakve stavove češke vlade odnosno njenog premijera može biti činjenica da su vlasnici tih firmi stranci, puno podložniji odlukama Brisela, i da će se možda morati krenuti u nekakve kompromise.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR