Glas Javnosti

BEOGRAĐANKA NA PRODAJU: Početna cena beogradske palate 20 MILIONA EVRA, evo koji su uslovi!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Deo palate Beograd, čuvene Beograđanke, je na prodaju, a grad Beograd je dao početnu cenu od 20,6 miliona evra.

Ukupno je ponuđeno više od 19 hiljada kvadratnih metara poslovnih prostora u ovoj zgradi.

Budućeg kupca Beograd će obavezati da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra.

Prijave za javno nadmetanje za kupovinu ovih gradskih nekretnina podnose se do 29. jula a javno nadmetanje zakazano je za 31. juli.

Visoka je 101 metar, 23 sprata

„Beograđanka“ je podignuta 1974. godine za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića, nalazi se pod prethodnom zaštitom tako da novi kupac ne bi smeo da je ruši, već samo da je rekonstruiše.

Visoka 101 metar, sa 23 sprata, Palata „Beograd“ je i posle četiri i po decenije jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u prestonici, uz Geneks kulu i Ušće.

Kada je sagrađena 1974. godine „Beograđanka“ je bila najviša zgrada ne samo u Beogradu, nego i u celoj tadašnjoj Jugoslaviji, ali i celom Balkanu. Sa vidikovcem smeštenim na 22. spratu sa kojeg se pružao do tada neviđen pogled na prestonicu, dnevno je znala da ugosti hiljade i hiljade posetilaca, u njoj se nalazila jedna od prvih velikih i modernih robnih kuća, a u to vreme je bila i pravo tehnološko čudo, pa je mnogi smatraju prvom pametnom zgradom u Beogradu.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR