Glas Javnosti

Beograđani, čuvajte se: Ima 3.000 rojeva odbeglih pčela i mnogo su nervozne

Vesti
Autor: Glas javnosti

- Pazite se ako prelazite preko Pančevačkog mosta, na stazi je poveći i veoma nervozni roj pčela, obavestio je sugrađane pre par dana jedan beogradski biciklista.

Rojevi pčela, međutim, prethodnih nedelja viđani su na najrazličitijim mestima. Jednom vozaču se tako dogodilo da ujutro krene na posao, dođe do automobila, a na njemu zatekne roj pčela!

U sličnim situacijama, kada se osećaju ugroženo od strane pčela, ljudi obično zovu Beokom servis ili Zoohigijenu, ali ih onda oni proslede na pravu adresu, a to je Beogradsko udruženje pčelara (BUP). Međutim, BUP na te situacije gleda kao na - spasavanje pčela. Pa tako i u ovom konkretnom slučaju kada su ovi medonosni insekti okupirali automobil.

- Beogradsko udruženje pčelara u ovom periodu godine uvek ima dosta poziva građana zbog odbeglih rojeva pčela. Njih ima svuda po gradu, u olucima, strehama, krošnjama, u objektima gde žive ljudi, jer u Beogradu ima okvirno 3.000 odbeglih rojeva pčela. One napuštaju svoja društva i košnice iz različitih razloga, zbog tretiranja okoline pesticidima, ali i nekih drugih okolnosti - priča Rajić.

A šta se dešava sa odbeglim rojevima pčela? Gde one mogu da budu slobodne da grade svoja saća i da ne plaše nikog i da niko njih ne plaši? Rajić napominje da će uskoro u Beogradu biti izgrađen azil za odbegle pečele.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR