Glas Javnosti

Srbija bi trebalo da usvoji platformu po kojoj je celo Kosovo deo Srbije

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Posle Hotijeve platforma za dijalog sa Beogradom, zvanični Beograd trebalo bi da usvoji svoju strategiju koja bi u najkraćem glasila: Celo Kosovo je deo Srbije.

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradom po kojoj „kosovski integritet“ neće biti tema dijaloga čiji će krajnji ishod biti „trajno uzajmano priznavanje“, uz ukidanje Rezolucije 1244.

Albanska elita protiv dogovora sa Beogradom

Platforma kosovskog premijera Avdulaha Hotija za dijalog sa Beogradom očigledno je nefleksibilna i tu nema nikakvog iskoraka u odnosu na ono što su radili Haradinaj ili Kurti, kaže Dragomir Anđelković.

Prema njegovim rečima, albanska elita ne želi nikakv dogovor sa Beogradom i zato bi i Srbija trebalo da usvoji platformu koja će vrlo jasno reći da je za nas neprihvatljivo bilo kakvo narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

- A to podrazumeva da je za nas Kosovo u celini deo Srbije i da smo spremni na tim osnovama da pregovaramo o normalizaciji, a to bi onda mogla samo da bude široka autonomija u okviru Srbije. Jer ako oni ne pokazuju fleksibilnost ne bismo ni mi trebalo da idemo sa daljim popuštanjima jer tako ih podstičemo da idu dalje i dalje u nerelanim zahtevima, ističe Anđelković.


Da su Albanci pokazali spremnost na kompromis onda bi imalo smisla i s naše strane da se popusti njihovim zahtevima, ali pošto nisu, „moramo da budemo čvrsto na pozicijama Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije što, u tim uslovima, isključuje i priču o podeli Kosova, dodaje naš sagovornik.

Vreme da Srbija uvede reciprocitet
Kad je reč o Hotijevoj pretnji da će, ukoliko kompromis ne bude postignut, vratiti mere reciprociteta, Anđelković kaže da nikada nije ni bilo mera reciprociteta, jer Srbija nikada nije uvela nikakve mere prema Kosovu.

Da je Srbija uvela nekakve mere protiv Kosova, svoje secesionističke pokrajine, onda bismo mogli da pričamo o merama reciprociteta, dodaje on.

- Ovako, ovde se radi o njihovoj agresiji i nanošenju štete ostatku Srbije. Ako nastave da prete, mislim da je vreme da Srbija uvede kontramere, odnosno da Srbija uvede mere reciprociteta, ističe Anđelković.

Popustljivost Srbije – zeleno svetlo za albanske podvale
Sadašnja situacija je takva da smo mi vrlo popustljivi i onda se Albanci ohrabruju da idu sve dalje i dalje, dodaje on.

- Da smo na vreme odgovorili kontramerama, možda bi se Albanci drugačije ponašali, ovako kao da im dajemo zeleno svetlo za dalje podvale. Mislim da ako uvedu bilo kakve mere, Srbija mora da izvrši blokadu Kosova, da spreči transport kako robe tako i saobraćaja i da na sve druge načine nastoji da nanese štetu Kosovu, isključujući smao srpske enklave i sever Kosova“, smatra Anđelković.

Poziv kosovskoj opoziciji da uzme učešće u dijalogu sa Beogradom je, prema Anđelkoviću, Hotijev marketinški potez unutar albanske zajednice, na koji mi ne bismo trebalo da se obaziremo.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR