Glas Javnosti

Bećković: "Crna Gora slavi 14 godina, a tako se i ponaša"

Vesti
Autor: Glas javnosti

- Crna Gora slavi 14 godina svoje nezavisnosti, a tako se i ponaša – kao četrnaestogodišnjak, rekao je akademik Matija Bećković.

- Raspravlja kojim jezikom govori, kojim pismom piše, kojoj veri pripada. Brat koji ne veruje otima hramove bratu koji veruje. Jedna majka rađa dve nacije, jedan jezik je naš i njihov, rekao je Bećković.

 On je gostujući je u emisiji „Oko“ Radiotelevizije Srbije akademik, povodom 14. godišnjici od crnogorskog referenduma o nezavisnosti. izjavio daje "umrla stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati" rekao je akademik.

Prema njegovim rečima, Crna Gora se ujedinjavala i razjedinjavala, prisajedinjavala i odvajala od Srbije, ali Srbija nije u tome učestvovala.

- I taj referendum nije bio za njenu nezavisnost, nego je bio referendum protiv Srbije. I od tada, oni tu borbu protiv Srbije vode iz dana u dan i tako su na kraju došli da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve nije njihova, nego hoće da osnuju crnogorsku crkvu. A to najviše liči na stihove iz 'Gorskog vijenca' kad su oni sagradili onu velelepnu vodenicu, a tek onda setili se za vodu“, rekao je Bećković u emisiji.
- Crnogorsko-primorska mitropolija je, sa svojim svetinjama, ono što je probudilo mladi svet, onaj za koga smo mislili da je toliko indoktriniran i izgubljen i koji je ćutao kad su mu preimenovali jezik, kad su mu ukinuli pismo, kad su falsifikovali celu istoriju, a onda se probudio kad su mu dirnuli u njihovu crkvu, veru, svetinju, smatra Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je remek delo srpske poezije otkad je Branko Radičević napisao „Crna Gora ponosito stenje, srpske kruno ti drago kamenje“.

- Onda je Laza Kostić kazao da je to okamenjena srpska vera, neponižena, sirota... Nema, takoreći nijednog srpskog pesnika koji je nije opevao. Ovo je jedino vreme u koje se o njoj ne peva. Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati, kaže Bećković.
Komentarišući izjavu Mila Đukanovića o stvaranju crkve pravoslavnih Crnogoraca, Bećković ocenjuje da su „priče o nekoj autokefalnoj crnogorskoj crkvi toliko originalne da oni nikad ne navode ko je bio patrijarh te autokefalne crkve, kao što i sada imaju nekog kandidata koji je došao iz nekog pozorišta“.

Bećković je podsetio i da je u Drugom svetskom ratu,general Šarl De Gol je komandovao pokretom otpora u Francuskoj iz Londona i nije slušao Čerčila.

- A Čerčil mu je rekao da ako tako nastavi da će ga on isterati iz Londona. A De Gol je odgovorio: 'Slobodni ste da se obrukate'. To bi mogao i mitropolit Amfilohije da odgovori današnjem crnogorskom pesniku“, zaključio je Bećković.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR