Glas Javnosti

Banksija cveće za muškarce

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Banksia je australijsko zimzeleno drvo visine do 20-30 metara, koji ima neverovatan oblik u obliku cvetova, nalik na velike pahuljaste i šarene sveće. Ove sveće imaju fantastično svetlu boju i mogu imati do četiri stotine malih cevastih cvetova.

Divna prerijska banksija je izuzetno izdržljiva i nepretenciozna, a vodi uglavnom noćne životinje. S početkom sumraka, cveće počinje intenzivno izlučvati eterična ulja, koja privlačeći insekte, ptce i male glodare  oprašuju biljku. Sada se  može naći izvan Australije. Zbog svoje atraktivne cvatnje, uzgajane su u vrtovima i plastenicima kao ukrasno bilje, a patuljaste sorte su razvijene za cvećarstvo u zatvorenom prostoru.

Vrste i sorte bankara (Banksia)

1. Prelepo. Biljka sa zelenim lišćem, pronađena na drvetu. Cvijeće je predstavljeno bijelim šiljkom dugačkim 15 centimetara.

2. Puzeći. Niska visina grmlja ne više od 0,8 metara. Cvetovi su u obliku gustih žuto-narandžastih svijeća. Listovi su svetlo zelene boje, na ivicama zuba.

3. Potražen. Niže drvo, visoko do jedan i po stopa. Listovi na ivicama su zamotani, uski. Svijeće ružičaste, ljubičaste boje, nalaze se na bočnim granama.

Nega i uzgoj cveća

Biljka preferira razvoj u siromašnim, peskovitim, pustinjskim tlima. Dobro se prilagođava sušnoj sezoni, lako podnosi kolebanje temperature. S tim u vezi, prilikom uzgoja biljke u kućnoj bašti, od suštinskog je značaja da se obezbede potrebni uslovi za rast.

Za sadnju morate odabrati prostranu saksiju. Zemljana mešavina se sastoji od sledećeg karaktera: zemlja vera, travnata zemlja, humus, pesak. Transplantacija je potrebna svake godine dok ne dosegne visinu od 1 metar. Nakon presađivanja biljka može biti godinu dana kasnije, samo što će gornji sloj zameniti novim.

Detaljan opis biljke Bancccus

Mjesto za uzgoj Banksije treba biti dobro osvijetljeno. U letnjoj sezoni, na temperaturama od 20 stepeni i više, cvet se mora premestiti u baštu ili lođu. Zimi, biljka mora da kreira indikator temperature od najmanje 5 stepeni.

Tlo ne nameće posebne zahteve za vlagom tla. Važno je da se korijenski sistem ne osuši. Zalivanje se preporučuje jednom nedeljno. Ne šteti postupku prskanja. Voda za navodnjavanje treba biti mekana i blago kisela.

Biljku treba hraniti. Od meseca proleća do jeseni. Priprema pogodnih mineralnih đubriva sa sadržajem fosfata je odlična.

Reprodukcija Banksije (Banksii)

Postoji nekoliko načina za razmnožavanje biljaka:

- Sečenje. Ova metoda je prilično složena. Reznice moraju prethodno uzgajati koren i saditi u odgovarajuću zemlju. Sadnica je potom prekrivena polietilenom i postavljena na toplo, osvetljeno mesto.

- Seme. Metoda koja je glavna u reprodukciji bankija.

Prije sadnje sjeme treba stratificirati. Da biste to učinili, semenke se stave u frižider. Ovaj postupak traje 2 meseca.

U proleće se semenke mogu sijati u vlažnu zemlju, prekriti staklom i očistiti na toplom, osvetljenom mestu. Nakon formiranja 4 lista, sadnice treba transplantirati u stalne posude. Briga o sadnici je ista kao i za odrasle.

Bolesti i štetočine

Banksia je prilično otporna na štetočine. Od bolesti koje mogu imati štetan uticaj na biljku su: kasni požar, hloroza, gljivice iz plesni na korenima. Kao preventivnu meru treba dodati Vectra fungicid tokom navodnjavanja.

Cvetovi Bankia izgledaju sjajno u  vrtu . Sečeno cveće može se čuvati nekoliko meseci, a najčešće se koristi u pripremi buketa za muškarce.

Banksia heath (Banksia pulchella)
Rod biljaka porodice Proteus.

Neobičan oblik cveta Banksije izaziva kontroverznu reakciju: na prvi pogled - četkica za čišćenje staklenih boca, ali sa druge strane - kakva šarmantna četkica, žuta, poput snega, limuna, trešnja u narandžastoj suknji, ljubičasta, rebrasta, bež - rastrgana, ljubičasta sa lepršavim zelenim šeširima na krajevima pribadača - neverovatne kombinacije boja i nijansi!

Banksia je dobila ime po engleskom prirodoslovcu i putniku D. Banksu, koji je prvi prikupio i poklonio kolekciju neverovatnih biljaka iz Australije i Tasmanije.

Banksia je u prirodnim uslovima drvo do 10-20 m ili 4-6 m visoko grmlje sa tamno smaragdnim lišćem, naizmenično ili obraslo raspoređenim na stabljikama, sa zubima na ivicama ili izduženim poput vera, ispod njih.

Cvetovi se skupljaju u egzotičnim cvetnim bojama, šiljci su cilindrični, ponekad sferni. Oprašuju ga ptice, insekti, slepi miševi i osipi, privučeni obiljem nektara.

Cvijet je četkica koja može istovremeno da primi do 4000 malih cjevastih cvetova!

Početkom noći u njoj se budi aktivan život. U sumrak cveće počinje intenzivno da miriše, ističući esencijalna ulja. To je efikasno sredstvo za privlačenje oprašivača.

Listovi Banksije su u obliku ptičjeg perja.
U prirodnim uslovima raste na siromašnim tlima peščanih pustinja, prilagođava se sušnim periodima i dnevnim oscilacijama temperature, tako da je potrebno stvoriti uslove svoje domovine pod sobnim uslovima.

Drvo grma u divljini rasprostranjeno je samo u Australiji.
Ova biljka je voljena u mnogim delovima sveta zbog svog bujnog cvetanja na jesen.

Živo crveni i jarko narandžasti cvetovi efikasno kontrastu sa gustim zelenim lišćem. Ova vrsta može dostići visinu i širinu od 6 m, ali obično je samo polovina ovih veličina. Na otvorenim pustinjama i obalama standardna visina obale nije veća od 2 metra.
Zalijevanje nije zahtjevno, samo ako nije previše suha zemljana soba.

Dovoljno je vlažiti jednom nedeljno, ali tokom prskanja biljka se značajno revitalizuje. Vodu za navodnjavanje je bolje uzimati mekom i blago kiselom.Od proleća do jeseni, jednom mesečno, hrane se mineralnim đubrivima sa malo fosfata.

Cveće Banksije je dobra medonosna biljka. Banksia pruža mnogo nektara, igrajući važnu ulogu u životu lokalnih insekata. Banke su takođe ukusna poslastica za ptice i slepe miševe.

Lako može da izdrži duge periode iscrpljujuće suše, kao i oštru noćnu hladovinu, vrlo karakterističnu za pustinje.

Vrste
Divan (V. speciosa) - grm sa nazubljenim mat-zelenim listovima, naizmenično raspoređen na smeđkastoj stabljici. Cvat - beli klin u obliku svijeće, dug 10-17 cm.

Puzeći (V. repens) - nizak grm - do 0,8 m, koji skriva drveće pod zemljom, guste žuto-narandžaste sveće cvetaju okomito ispod sitnog kamenja. Listovi su svetlo zeleni, tvrdi, kožni, s velikim ivicama na ivicama.

Opušteno (V. nutans) - nisko stablo do 1,2-1,4 m, sa uskim linearnim listovima umotanim oko ivica, poput igla četinara. Ružičasto-ljubičaste sveće raspoređene su u parovima na bočnim ograncima na neobičan način - okrenute naglavačke.

Nega i negovanje

U prirodnim uslovima raste na siromašnim tlima peščanih pustinja, prilagođava se sušnim periodima i dnevnim oscilacijama temperature, tako da je potrebno stvoriti uslove svoje domovine pod sobnim uslovima.

Za sadnju postavite prostrani stabilni lonac. Primarna mešavina je sastavljena od jednakih delova vera, šume, humusa i peska, mada će biljka u supstratu osetiti 2 dela grubog peska, 1 deo perlita i grubo sečene tresetne mahovine. Banane se presađuju svake godine dok ne narastu na 1 m, a zatim godinu dana kasnije, promenu mešavine vrha u svežu u proleće.
Leti se na 20 stepeni i iznad cvijeta premješta u vrt ili lođu. Zimi je potrebna temperatura okoline od 5-10 stepeni Celzijusa.

Zalivanje nije zahtevno, samo ako se ne osuši s previše tla, dovoljno je hidrirati ga jednom sedmično, ali tokom prskanja biljka postaje primetno živahnija. Vodu za navodnjavanje je bolje uzimati mekom i blago kiselom.

Od proleća do jeseni, jednom mesečno, hrane se mineralnim đubrivima sa malo fosfata.

Izvor : blabto.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR