Glas Javnosti

Zeleni preokret ili tehnološki izazov: EU se suočava sa prelaskom na električna vozila

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Zabrana ima za cilj postizanje nulte emisije CO2 do 2035. godine, ali analitičari i industrijski stručnjaci upozoravaju na praktične izazove

Nedavno usvojeni plan Evropske unije za zabranu prodaje novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine izazvao je kontroverze i debate širom bloka. Cilj ovog ambicioznog plana je smanjenje emisija ugljen-dioksida i borba protiv klimatskih promena, usmeravajući automobilsku industriju ka proizvodnji električnih vozila. Međutim, ovaj plan nailazi na otpor, posebno iz Nemačke, koja traži izuzeće za vozila na e-goriva​.

Zabrana ima za cilj postizanje nulte emisije CO2 do 2035. godine, ali analitičari i industrijski stručnjaci upozoravaju na praktične izazove, uključujući nedostatak delova, visoke cene električnih vozila i nedovoljno razvijenu infrastrukturu za punjenje​. Protivnici plana, uključujući visokog zvaničnika Evropske komisije Fransa Timmermansa, smatraju da e-goriva nisu pogodna za cestovni prevoz zbog visoke potrošnje energije iz obnovljivih izvora potrebne za njihovu proizvodnju​.

Ova odluka EU ima globalne posledice jer EU postavlja standarde na svetskom nivou, a odluka će uticati na velike proizvođače automobila kao što su Volkswagen AG i Mercedes-Benz Group​. U Srbiji, promena će značiti povećanje troškova za proizvodnju motora, što će uticati na cene vozila i potrošače. Srbija zaostaje u razvijanju infrastrukture za električne automobile, a predložene su i subvencije za kupovinu vozila s manjim stepenom zagađenja i električnih automobila​.


Pored ekonomskih i tehnoloških izazova, postoji i politički aspekt ove debate. Nemačka, sa svojom moćnom automobilskom industrijom, igra ključnu ulogu u odlučivanju unutar EU. Njihov otpor planu može imati značajan uticaj na konačnu odluku, a trenutni odnos snaga unutar zemlje i u Evropskom parlamentu ukazuje na složenu dinamiku koja će oblikovati buduće odluke​.

Ovaj plan EU nije samo pitanje očuvanja životne sredine već i ekonomske i tehnološke transformacije koja zahteva koordinisane napore na svim nivoima - od proizvođača automobila do vlada država članica i potrošača. Kako se 2035. godina približava, bitno je pratiti razvoj događaja i spremnost industrije i društva na ovaj značajan preokret.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR