Glas Javnosti

Амфилохије рекао "да", од сутра се све мења

Vesti
Autor: Glas javnosti / b92.net

Подгорица -- Митрополит црногорско-приморски Амфилохије прихватио је позив премијера Црне Горе Душка Марковића да у среду, 11. марта почну разговори о спорном закону.

Разговори о Закону о слободи вероисповести биће вођени на експертском нивоу .


Амфилохије је у писму црногорском премијеру изразио забринутост због чињенице да је "дискриминаторни" Закон о слободи верисповести већ почео да се спроводи као и да се спроводе "репресивне мере према свештенству и монаштву".

"Не треба изгубити из вида честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну делатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине. То није добра атмосфера за разговор", оценио је Амфилохије а пренела Митрополија црногорско-приморска.

Наводећи да црква не жели "нити подстиче" било какву радикализацију, митрополит је изразио наду да ће Влада Црне Горе учинити "све што је потребно" да се спречи наставак заоштравања ситуације од стране државе.

Одлуком Епископског савета СПЦ у Црној Гори, чланови експертског тима за стручне преговоре у име Цркве су протојереј-ставрофор Велибор Џомић као координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске и адвокати Драган Шоћ, Зоран Лазаревић, Дамјан Ћулафић и Владимир Лепосавић.

Како је наведено из Митрополије, они имају надлежност да са тимом Владе Црне Горе воде стручне преговоре о предметном закону, с тим да одлуке о коначним ставовима доноси Епископски савет.

Састанак експерстких тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске биће одржан у среду, 11. марта у 10 часова у Подгорици.

Владу ће на том састанку представљати потпредседник Зоран Пажин, професор Правног факултета Небојша Вучинић, декан Правног факултета Анета Спаић, шеф кабинета председника Владе Црне Горе Драгољуб Булатовић, адвокат Никола Мартиновић и дипломирани правник Срђан Спаић.

Први састанак представника Владе Црне Горе и СПЦ у Црној Гори, одржан 14. фебруара, окончан је без договора.

У међувремену су литије које организује СПЦ настављене и њима сваког четвртка и недеље присуствује на десетине хиљада верника и грађана Црне Горе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR