Glas Javnosti

Amfilohije: 'Ne postoje vlasti da bi otimale, nego da bi ono što je Bog dao podjednako podelili svima' (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Svetom arhijerejskom liturgijom,presecanjem slavskog kolača i svečanom duhovnom akademijom u čast 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije i 100. godišnjice od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana, manastir Stanjevići u Budvi je danas proslavio slavu – praznik silaska Svetog Duha na apostole.

Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a prisustvovalo je i brojno sveštenstvo i narod.

Manifestaciji su prisustvovale i opštinske vlasti da čelu sa Batom Carevićem, a nakon govora mitropolita organizovan je prigodan kulturno-umetnički program.

Mitropolit je u svojoj bsedi poručio da vlasti ne postoje zbog toga da bi otimale od drugih.

- Nego da bi ono što je Bog dao podjednako podelili svima. Mitropolit Mitrofan Ban, čiju godišnjicu danas obeležavamo, tako je radio. Sve to što je imao, podelio je u ono vreme, ne samo sa svojim Grbljanima, nego i sa Crnogorcima, i sa Bokeljima i sa Brđanima, kazao je on, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.
Dodao je da je Mitrofan Ban obnovitelj jedinstva Pećke patrijaršije.

- On je prvi od svih episkopa nekadašnje Pećke patrijaršije, pre i od Karlovačke mitropolije, i Mitropolije Srbije i Bokokotorske eparhije, i Mitropolije dalmatinsko-bukovinske, doneo odluku sa mitropolitom pećkim Gavrilom i Kirilom Mitrovićem da se obnovi jedinstvo SPC – Pećke patrijaršije. I on je bio i predsednik toga odbora svih episkopa, podsetio je vladika.

On je kazao je da je mnogo značajna ta činjenica, kao što je značajno i da je zajedno s kraljem Nikolom učestvovao u oslobađanju Kosova i Metohije.

- Ono što je Duh Sveti utvrdio ne možemo sada mi da razaramo zbog interesa tamo nekih. Sada traže da stvaraju nekakvu novu, bezbožnu, lažnu crkvu. Crkva Božja niti je partija, niti je nacija. Jeste nacija Božja, koja objedinjuje sve zemaljske narode, kazao je Vladika, blagosiljajući početak svečane akademije povodom 100 godina od obnove SPC – Pećke Patrijaršije i veka od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR