Glas Javnosti

ALBANCI SKANDALOZNO POKUŠAVAJU DA FALSIFIKUJU ISTORIJU: Tvrde da su kosovski manastiri albansko, a ne srpsko nasleđe!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Albanci na sve moguže načine pokušavaju da falsifikuju istoriju Kosova, a još jedan dkandalozan pokušaj u nizu došao je od strane prištinske "Koha ditore"

Srpskim duhovnim nasleđem na KiM danas se ponovo bavi prištinska Koha i ponovo iznosi tvrdnju da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno "drevno albansko nasleđe" nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

 Kako piše list, u tekstu pod naslovom "Srpsko prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu", ovaj "nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je navodno srpska propaganda uticala na međunarodni sporazum postignut "Sveobuhvatnim predlogom za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio Marti Ahtisari (mart 2007. godine), te da su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku poznati kao "zaostavština Srpske pravoslavne crkve".

 "Koha" podseća i da je u kancelariji srpske misije u Briselu, na sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića "namerno bila izložena knjiga Hrišćansko nasledje Kosova i Metohije - istorijsko i duhovno srce Srbije“, prenosi "Kosovo online".

- To nije samo politički skandal - ocenjuje prštinska "Koha", već se evropski komesar pojavljuje uz srpsku tezu za kulturno nasleđe Kosova i Metohije.

Ali, ističe prištinski list, istorijske činjenice uvek omogućavaju pravičan politički pregled i tretman što se tiče istorijske kulture Kosova.

 - Sve ovo ima svoju istorijsku osnovu u srednjem veku - navodi se u tekstu.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR