Glas Javnosti

Albanci emitovali film u kom je sva srpska istorija i imovina albanska, ali su je Srbi ukrali!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Albanska televizija „Top kanal“ prikazala je dokumentarni film pod nazivom „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju” u kojem se srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim.

Film, u kojem se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, prikazan je u udarnom terminu, na kanalu koji se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Severnoj Makedoniji.

Na film je reagovalo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

„U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi“, anavodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju u Ministarstvu, ponovo moraju da ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne.

„Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid“, piše u saopštenju.


Oni su pozvali sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima.

„Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način“, zaključuje se u saopštenju.

Vaseljenska.net

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR