Albanci emitovali film u kom je sva srpska istorija i imovina albanska, ali su je Srbi ukrali!

gazimestan-vidovdan-2012

foto: srpskaistorija.com

Albanska televizija „Top kanal“ prikazala je dokumentarni film pod nazivom „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju” u kojem se srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim.

Film, u kojem se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, prikazan je u udarnom terminu, na kanalu koji se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Severnoj Makedoniji.

Na film je reagovalo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

„U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi“, anavodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju u Ministarstvu, ponovo moraju da ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne.

„Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid“, piše u saopštenju.


Oni su pozvali sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima.

„Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način“, zaključuje se u saopštenju.

Vaseljenska.net

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

Indija je danas počela najveću svetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu unutra ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove

Kako se nezvanično saznaje od izvora bliskih SPC, episkop kruševački David Perović zaražen je koronavirusom i prebačen na lečenje u Zemunsku bolnicu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone