Glas Javnosti
posta

Al Kaida seiri povodom situacije u SAD: Građanski rat samo što nije počeo

Vesti
Autor: Glas javnosti

Teroristička grupa Al Kaida aktivno pokušava da iskoristi trenutni haos koji je zavladao u Sjedinjenim Američkim Državama usled antirasističkih protesta koji su zahvatili tu zemlju, ali i svet nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda usled brutalnog hapšenja.

Al Kaida pokušava da dopre i do muslimana i do ne-muslimana kako bi se predstavila kao “šampion potlačenih”.

 U poslednjem izdanju onlajn magazina džihadističke grupe “Van Umah” (Jedna zajednica) iskorišćene su ikonska fotografija poslednjih trenutaka Džordža Flojda i slika čuvenog grafiti umetnika Benksija kako bi izneli svoju poruku, doduše neželjene podrške demonstrantima u SAD, piše BBC.

 Izdanje – inače na engleskom jeziku – vidno cilja na domaću američku publiku, predviđa skoru smrt SAD i njenog političkog sistema kao i ekonomskog i društvenog.

- Naoružani protesti besne širom Amerike i građanski rat deluju kao da je na horizontu, piše u tekstu koji prenosi BBC.

 Jedna od poruka glasi: “Čak vam ni demokrate ne mogu pomoći, ali mi možemo”.

Mina al Lami iz BBC Monitoringa kaže da postoji razlika u pristupu između Al Kaide i njenog glavnog rivala, Islamske države (ISIS). Dok ISIS prosto likuje nad nevoljama u SAD i predviđa širenje nemira na druge zemlje, Al Kaida je daleko suptilnija i pokušava da dopre do Amerikanaca, kako bi ih preobratila.

(Izvor: Blic))

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR