Glas Javnosti

AKO ODE KOSOVO, IDE I SRPSKA: Dodik izneo jasan predlog Vučiću

Vesti
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svetu prihvataju, i da bi RS po tome trebalo da ima isti tretman - jer su identične nacionalne okonosti u kojima se to pitanje rešava.

"Mi smo predsedniku Vučiću predočili naš stav da je nemoguće odvajati priču o statusu Kosova a da se pri tome ne razgovara o Republici Srskoj", rekao je Dodik i dodao da je Vučić saslušao, ali nije odgovorio kada su mu izneli tu inicijativu.

"Mislim da ćemo sa tom inicijativom ići do Parlamenta RS", rekao je Dodik nakon sastanka sa Vučićem u Banjaluci i dodao da ona nije usmerena protiv Dejtonskog sporazuma i da je cilj RS da se taj sporazum poštuje.

"Mi živimo Republiku Srpsku kao državu, a imamo i slične ambicije i strahove. Zaintersovani smo za status Kosova i verujemo da Srbija ima državno pravo i da je pitanje jedan Srbije pitanje Kosova, ali ja smatram da bi pitanje u nacionalnom smislu broj 1 trebalo da bude Republika Srpska", rekao je Dodik i naglasio da "nema Srbina gde god on živi da nije zaintesovan za pitanje Kosova".

On je istakao je da RS neće prihvatiti priznanje Kosova kao samostalne države i onemogućiće bilo kakve manifestacije o tome na teritoriji BIH.

Dodik je novinarima preneo da su se sa Vučićem, pored infrastrukrutnih projekata dogovorili da se narednih meseci radi na izradi zakona o zaštiti ćirilice i sprskog jezika i da se usvoji u oba parlamenta.

"To je prirodno naše suvereno pravo i nemamo nameru da oklevamo na tom pitanju", kaže.

Dodik je na pitanje novinara da iznese više detalja o inicijativi, rekao da su uvek postojala ta pitanja vezana za nacionalni identitet i da ga za to pitaju gde god da ode u RS.

"Kako drugi mogu da imaju ta prava a mi ne možemo. Koncepcija koja je nametnuta je ne daj da se Srbi homogenizuju - oni su loši momci, ali upravo ti isti, predvođeni imperijalistima koji nameću tu koncepciju učinili su sve da ovaj prostor bude nestabilan", rekao je Dodik.

On je naglasio da to pokazuju i za Srbe "nesretne dve Jugoslavije" u koju su Srbi uložili sve da bi nam na kraju veka rekli da su loši i genocidni, a Srbi koji su uprvavljali u te dve Jugoslavije pokazali su dobar odnos prema drugim narodima.

"Bilo je to naivno, nemamo pravo da čutimo o tome", rekao je Dodik i dodao to pitanje nikada nije potencirano pitanje i zato nije dobilo pažnu.

Kaže i da mu često govore u drugim zemljama šta treba da govori njihovim zvaničnicima, "da on ne bi lanuo".

"Ovaj narod je u BIH pod moranjem, a šta smo time stekli? Trebalo bi da ćutimo i dajemo nekom zapravo da bi sutra BIH bila dominantno muslimanska. Svi to dobro znaju, zašto da ne pričamo na tu temu. I strane diplomate mi kažu znamo da nema ništa od BiH, ali da učinimo još nešto na tu temu".

"Mislim da je principijelno da imamo ista prava kao drugi - Kosovo treba da ostane u Srbiji po Rezoluciji 1244, a ako ne zašto mi nemao to pravo? U RS se živi u uverenju da treba da istrpimo ovo i da se jednog dana i u istorijskom trenutku nađemo zajedno sa Srbijom", dodao je on.

"Razumem Vučića kad kaže da podržava teritorijani integritet BiH, i ja ga podržavam kako piše u Dejtonskom sporazumu, a ne ovako kako je nametnut", naglasio je Dodik i dodao:

"Ovo pitanje vezano za status - ako svet insistira na pregovorima oko Kosova - da Vučić može i treba da zna da je Republika tu i da smatra da ima ista prava, ako Kosovo ostaje u Srbiji - onda i RS ostaje u Dejtonskoj BIH".

(Izvor: Alo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR