Glas Javnosti

Стефановић: Истрага ће утврдити шта је било са несталим бебама

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Посланици Скупштине Србије започели су расправу о Предлогу закона о утврдјивању чињеница о статусу новородјене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да овај закон треба да пружи могућности и инстументе надлежнима да утврде околности под којима је дошло до нестанка беба као и да се на неки начин помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама.

Разлог за доношење закона је, измедју осталог, пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру марта 2013. године, када је утврдјено да је Зорици Јовановић повредјено право на породични живот, и тиме је Србија обавезана да утврди чињенице, и у овом конкретном случају исплати накнаду нематеријалне штете.

Стефановић је пред посланицима рекао да судски поступак може као резултат имати решење да се одбија предлог ако се докаже да дете није нестало, да се утврди смрт или конкретно шта се догодило, као и која институција је одговорна за тај исход.

Суд може да утврди да није могуће утврдити шта се десило, јер како је рекао министар, неће бити лако утврдити кривично дело од пре 40 година, ако извршиоци можа нису живи, или не постоји ни документацја о томе.

Из Европског суда Србија је преузела и да суд може утврдити накнаду нематеријалне штете до 10.000 евра, рекао је Стефановић и додао да наравно нико не ставља цену или одговара на питања колико кошта дете.

"Не постоји цена, ово је само накнада државе родитељима чија су деца нестала у СФРЈ и можда немаром административног особља данас нема доказа да је дете мртво, или је можда је и нестало, али то не може да се утврди", рекао је Стефановић.

Поступци ће се спроводити ако се родитељ раније обраћао породилишту, како би се спречиле злоупотребе, а ако истрага додје до чињеница да дете нестало крив делом, одмах се подноси кривична пријава.

Он је додао да ово дело не застарева зато што се сматра да, уколико има кривичног дела, његово извршење и данас траје па је Тужилаштво дужно да покрене истрагу, поступак је хитан, а истражне радње спроводиће посебно обучени полицијски службеници.

У јавности су се последњих дана најчешће чуле примедбе да оваквим законом родитељи неће моћи да допдју до истине, а сума од 10 хиљада евра уколико се не може ништа сазнати, оцењена је као скандалозна.

Посланици ће о овом закону гласати до краја недеље.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR