Glas Javnosti

TURCI GRADE BEOGRAD NA VODI ZA DŽABE: Tri meseca nisu primili ni dinara! (VIDEO)


Autor: Glas javnosti

Radnici turske građevinske firme “RailTech” koji rade na izgradnji jednog od objekata u Beogradu na vodi danas su mirno protestovali na ulazu u ovo naselje tražeći da im se isplate preostale zarade koje nisu primili, kako kažu, tri i po meseca.

Na izgradnji objekta u okviru kompleksa Beograd na vodi koji se nalazi u blizini glavne autobuske stanice radnici iz Turske, kako su rekli za Glas javnosti, njih sedamdesetak, rade sedam meseci u svim vremenskim prilikama i neprilikama – po kiši, snegu, hladnoći.

Praktično nemaju kome da se obrate za plate, jer, kako objašnjavaju, njihovog šefa nema, nisu ga videli nekoliko dana, a njegov telefon je isključen. Ni od predstavnika međunarodne građevinske kompanije

Roberts koja je angažovala njihovu firmu kao podizvođača nisu, kažu, dobili odgovor na pitanje da li će i kada dobiti zaostale plate.

Zabrinuti su i ogorčeni jer, ističu, imaju u Turskoj porodice, decu koja zavise od njihovih primanja. Kažu da će štrajkovati na ulici svakog dana dok ne dobiju ono što su zaradili. Kako bismo došli do više informacija, pokušali smo da na gradilištu dođemo do nekog od odgovornih, ali smo naišli na zatvorena vrata.

Situacija u kojoj su se našli turski građevinski radnici otvorila je mnoga pitanja - između ostalog: zbog čega se na ovako velikom i značajnom projektu (a i na mnogim drugim) angažuju strane firme, iako Srbija ima dobre građevinare poznate širom sveta, koji su svoj ugled gradili uspešno radeći na brojnim velikim građevinskim poduhvatima u inostranstvu?

Zbog toga što u Srbiji nisu angažovani, naši građevinski radnici, u potrazi za poslom, napuštaju Srbiju i odlaze u druge zemlje gde mogu da zarade kako bi prehranili svoje porodice.

Dok Beograd na vodi ubrzano raste, jedno od pitanja sa kojim su se suočili turski građevinari je: kako to da se skupi stanovi u luksuznom naselju grade tako što se (nekim) radnicima ne isplaćuje ono što su zaradili?

Objekat koji grade turski radnici najavljen je pompezno: budućim stanarima zgrade obećava se uživanje “u spektakularnom pogledu ka ušću Save u Dunav i Kalemegdanu, a blizina brojnih kafića, restorana i prodavnica, kao i bujnog zelenila i prostora za šetnju, džoging i vožnju bicikla, odgovaraće različitim životnim stilovima”.

Zgrada će biti sa “325 stanova različitih veličina i struktura, podzemnom garažom na dva nivoa, unutrašnjim dvorištem, vrtićem i 24-časovnim video nadzorom”. Šta bi na to rekle porodice radnika iz Turske koje čekaju da im od očeva i muževa iz Beograda na vodi stigne teško zarađen novac?

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR