Glas Javnosti

RUŠENJE MITA O SKUPŠTINSKOM RESTORANU: Al’ se nekad dobro jelo baš!


Autor: Glas javnosti

Već nekoliko nedelja u nazad mediji bruje o jeftinoći u skupštinskom restoranu.

Povodom toga oglasio se i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je istakao da ta institucija nema nikakve veze sa cenama pića i hrane u skupštinskom restoranu i da ih ona ne određuje, kao i da nisu predviđene rebalansom budžeta već je to u nadležnosti Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

Građani i mediji već duže vreme i na društvenim mrežama i u tekstovima izražavaju svoje nezadovoljstvo niskim cenama u restoranu Narodne skupštine, za koje smatraju da su neadekvatno male u odnosu na prihode poslanika i ostalih koji koriste taj restoran. Ali, ipak treba istaći da je javnost dovedena u zabuno, jer u domu Narodne skupštine postoje dva restorana sa različitim cenama od čega je jedno restoran gde se može poručiti i hrana i piće i tu su cene gotovo izjednačene sa tržišnim. I drugi restoram – klub u kom je moguće poručiti samo piće i koji ima cene o kojima čaršija bruji: kafa je 21 dinar, sok 18. 

Novinar Olivera Milivojčević, dugogodišnji izveštač iz Skupštine ističe da u Skupštini postoje dva restorana.

- Jedan u kojem se služe i hrana i piće i drugi takozvani klub u kojem sede poslanici, novinari – skupštinski izveštači. Razlika između ta dva restorana jeste i u cenama između ostalog. U ovom gde se služi samo piće koji je klub su cene kafe od recimo 21 dinar i to je ono što se stalno vrti u medijima. Međutim, u ovom drugom restoranu u kojem se služi hrana, cene su skoro pa izjednačene sa onim tržišnim cenama pa tako pljeskavica košta oko 190 dinara, dok u gradu košta od 200 do 250 dinara. Tu više ne postoji toliko velika razlika kao što je to nekada ranije bilo. Nekad je u skupštinskom restoranu za 150 dinara moglo da se dobije ceo kompletan ručak: od predjela, čorbe, supe do glavnog jela uz neki desert i piće – objašnjava Milivojčević dodajući da prema najavi predsednika skupštine Srbije Ivice Dačića planira se da se podignu cene u tom klubu i da treba razrešiti dilemu da danas baš i nije kao što je nekada bilo, da u Skupštinskom restoranu nije više bagatela.

 I pojedini poslanici pobunili su se zbog niskih cena u Skupštinskom restoranu, ali moramo da istaknemo da nije tačno da kafa košta 8 dinara, kao što je u svom izlaganju istakao poslanik Dragan Marković Palma. On smatra da nije opravdano da cene u Skupštinskom restoranu budu toliko niske, i da obzirom na solidne plate poslanika, niske cene treba da ostanu za zaposlene i novinare koji dolaze u Skupštinu, dok bi poslanici trebalo da plaćaju veće cene.

Ipak, za određivanje cena kao i o njihovoj promeni u Skupštinskim restoranima odgovorni su u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa. Njima smo takođe postavili pitanje zašto postoji tolika razlika u cenama pića u poslaničkom klubu u odnosu na Skupštinski restoran? U klubu ćete sok platiti 18 dinara doka za isti u restoranu treba da izdvojite 51 dinar. Odgovor od njih nismo još uvek dobili.

Podsetimo da su nekada u mnogim firmama postojale menze čije su cene bile minimalne i gotovo jednake kućnim. Danas toga više nema ili ima veoma retko. Skupštinski restoran se menja iz godine u godinu: nekada je bio mnogo jeftiniji danas to više nije i povoljniji je za nekih 10 % Na primer cena bifteka kod njih je 800 dinara dok je u restoranima u gradu za isti potrebno izdvojiti 1000 do 1200 dinara.Dakle, nekada je bilo sad se o tome samo pripoveda. Jedino što mi možemo da zaključimo je : Al’ se nekad dobro jelo baš! 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR