Glas Javnosti

Dušan Mihajlović: Kao ministar policije izgubio sam bitku sa srpskom mafijom(115. deo)


Autor: Glas javnosti

B92: Hajde dozvolite mi samo jedno pitanje, kad ste vec potegli ovu knjigu i kad toliko forsirate pricu o Bebi Popoviću. On je svedočio u Specijalnom sudu danima, Vi ste imali priliku odmah nakon njega da u istom tom sudu govorite, i zanimljivo je da ništa od svega toga o čemu sada govorite niste rekli pred Specijalnim sudom. Bili ste u poziciji da to uradite na jedan služben, odgovoran i ozbiljan način. Hoću da Vas pitam za ove tekstove...

Mihajlović: Dobar ste advokat Bebe Popovića.

B92: Pa ne, Vi govorite o njemu. Pa ne, čitam Vaše knjige.

Mihajlović: Verovatno treba da vam se zahvali.

B92: Hoćete li mi dozvoliti da završim pitanje, gospodine Mihajloviću?

Mihajlović: Da, izvolite.

B92: Pa citam Vaše knjige, gospodine Mihajloviću, čitao sam i njegovo svedocenje, i našao sam u „Povlenskim maglama“ veoma ozbiljne pohvale na račun Vladimira Bebe Popovića. Šta to nije u redu? Gde ste promenili stav? Ja Vas to pitam. Na kraju krajeva, zašto pred Specijalnim sudom niste govorili o ovim stvarima?

Mihajlović: Pa zato što nisam znao ko je to radio.

B92: Pitanje je vrlo jednostavno.

Mihajlović: Nisam znao to ni tada, nisam slušao Bebu Popovića, nisam procitao ovaj intervju. Ja sam u toj istoj knjizi na koju se pozivate napisao, čitavo jedno poglavlje posvetio: „Moja bitka za promene u Srbiji posle Petog oktobra je moja izgubljena bitka, tu bitku vodio sam u delikatnoj oblasti. Srbija posle Petog oktobra ličila je na Augijeve štale iz antičkog mita...Ali, pretrpeo sam poraz. Kao ministar policije izgubio sam bitku sa srpskom mafijom, sa medijima, sa svojim kolegama iz politike, i to mnogo pre kraja bezrazložno skraćenog mandata, desilo se to na samom njegovom početku, ali nisam znao ko je bio organizator te paralelne vlasti, koja je vezivala ruke policiji, koja nije mogla da se obračuna sa Surčinskim klanom, koja nije mogla da pipne Šiptara i Kuma, koja je...Nisam znao ko je taj ko progoni mene i policiju...“

B92: Pa ko je taj, gospodine Mihajloviću?

Mihajlović: Pa, evo, sad se sam otkriva, možemo da razgovaramo o tome, sam se otkrio. Mogu ovde da vam satima citiram ko je onaj ko je izabrao načelnika DB-a, ko je uzeo sebi ulogu da miri Šiptara, odnosno da miri Caneta i Legiju, da uvuče premijera u to da on miri Legiju i Subotića zato što Subotić hoće da ubije Legiju, a ovaj je to saznao preko svojih ljudi u Hrvatskoj...

B92: Drugim rečima, Vi praktično...

Mihajlović:...Što je izabrao neke druge ljude potpuno iza mojih leđa, što je razgovarao o tome da Bracanović sa Legijom bude načelnik DB-a, ja to nisam imao pojma.

B92: Jeste li pratili, gospodine Mihajloviću, proces za sudenje ubicama Zorana Ðindića?

Mihajlović: Da li je bolji Rade Marković ili Bracanović? Ko bi bio to bolji načelnik DB-a?

B92: Gospodine Mihajloviću, čekajte, molim Vas, jeste li pratili proces za ubistvo premijera?

Mihajlović: Ne mnogo.

B92: Je l’ znate ishod?

Mihajlović: Ja sam se povukao.

B92: Znate li ko je osuđen za ubistvo premijera?

Mihajlović: Znate li ko je vodio tu istragu? Ona policija kada su joj bile odrešene ruke u ’Sablji’, ta policija, ta herojska policija, ciji su sada glavni junaci jedan u Hagu, a ostali rastureni i kažnjeni. A ministar izgubio političku bitku, nije više ministar, nije poslanik, nije predsednik, nema para za advokate, nema para da plaća medije, i sad može da bude žrtveno jagnje nekom Bebi. Pa ako je i od Bebe, mnogo je, ako je i vaš urednik, mnogo je, nemojte toliko.

 

B92: Čekajte, ja mogu da Vas podsetim na reči predsednice...

Mihajlović: Idemo na sud sa tim, ja ću Bebu tužiti za to.

B92: Naravno, možete.

Mihajlović: Podsetite me na reči jer to je veoma važno. I pozivam specijalnog tužioca da reči predsednice Nate Mesarović o tome da o odgovornosti BIA-e i odgovornosti MUP-a...

B92: Upravo sam na to hteo da Vas podsetim.

Mihajlović:..koji sam ja vodio, za ubistvo...Jer, to je suština, sad ste došli i sad ste otkrili karte, to ste hteli da kažete da nesposobni ministar...

B92: Ne, naravno.

Mihajlović:..koji je tamo više provodio na planini sa svojim čuvarkućama nego što je radio taj posao.

B92: Ne, hteo sam da Vas pitam da komentarišete izjavu predsednice Sudskog veća...

Mihajlović: E, pa to je suština, ja je podržavam maksimalno.

B92:..suda koji je utvrdio ko je ubio premijera.

Mihajlović: To je bilo nešto što je najviše mene mučilo, ko je omogućio da dojučerašnji prijatelji Bebini ubiju premijera, ti s kojima se nije razdvajao da ubiju premijera, i mučio sam se...

B92: Vi sad optužujete premijera Ðindića da se nije razdvajao sa ubicama?

Mihajlović: Ne, premijera, Bebu.

B92: Sad ste to rekli, gospodine Mihajloviću.

Mihajlovic: A Beba je uzeo...Ðindic je bio marioneta Bebina, po onome što Beba svedoči, nije on vladao Srbijom, Beba je bio vladar Srbije, Beba je bio njegovo lično obezbedenje. On ga je sa nemačkom obaveštajnom službom preselio sa Studentskog trga na Dedinje, on je procene...Nijedna ta informacija nije bila kod mene. Nikada obezbeđenje Ðindićevo nije...Nijedan akt nije došao do ministra unutrašnjih poslova. Zašto? Zato što Beba nije dao, odnosno Beba je rešavao sve to sam. Prema tome, dobro je što je najzad, što kaže, ’ne pada sneg, prema tome, nego da svaka zverka pokae svoj trag’. I hvala Bebi do neba što je dopunio ovo što je falilo u „Povlenskim maglama“, što smo sada mnogo bliže istini, što će sada moći nadležni organi da procesuiraju tu istinu.

B92: Gospodine Mihajloviću, da li ste i u kontaktu sa Stankom Subotićem, kao što je do pre nekoliko nedelja bio u kontaktu i sa gospodinom Tijanićem, i sa Nikitovićem, i sa Bulatovićem, i sa gospodinom Bekom itd.? Da li kontaktirate sa njim?

Mihajlović: Pa nismo se odavno videli, od te priče koju je Beba pustio, da sam ja uveo akciju ’Mreža’ da bi reketirao Stanka Subotića.

B92: A da li ste bili kod njega u njegovoj advokatskoj kancelariji u Parizu u vreme kad ste češće kontakte održavali sa njim? Znam da nekako ispada da je on prolaznik u Vašem životu.

Mihajlovic: Znate kako? Ja ne kažem...Prolaznik? Upoznao se na kraju mandata? Kad sam se ja upoznao? Pa Beba je govorio o deset ličnosti...

B92: Ja Vas pitam o prirodi Vaših kontakata sa Stankom Subotićem, o tome sam Vas pitao.

Mihajlović: To su potpuno druge teme, nije bila nikakva duvanska mafija tema. Videli smo se i u manastiru, on je moj zemljak, podigao je crkvu tamo, veoma ga cenim, najveći živopis...

B92: Dobro. Dozvolite mi još jedno pitanje.

Mihajlovic: Nagovarao sam ga da kupi nešto u Valjevu, da napravi fabriku tamo, da pomogne svom kraju, da ostavi trag u svom kraju, ne samo crkvu itd., o tome smo razgovarali.

B92: U redu. Gospodine Mihajloviću, vreme nam istice, imam još jedno pitanje. Kupio je mnogo u Srbiji. Rekli ste maločas da je ministar Jočić dobio izveštaj akcije ’Mreža’ u martu 2004. godine.

Mihajlović: Ja to nisam rekao. Ja to nikada nisam rekao...

B92: Evo ga dokument koji potvrđuje da je on taj izveštaj dobio u martu 2004. godine.

Mihajlović: Pa što meni stavljate u usta nešto što ja nisam rekao?

B92: U redu. Je l’ imate možda odgovor na pitanje – Kako je moguće da policija ima dokument o toj akciji ’Mreža’, a gospodin Subotić po Srbiji kupuje Politiku, Borbu, Zvezdu, Duvan itd.?

Mihajlović: Pa to morate pitati one, znate da sam tada bio običan građanin kada je to gospodin Cane radio, i ne mogu biti kao običan gradanin...Što bih se u to mešao?

B92: U redu. Puno pitanja, neki odgovori, biće naravno još vremena i za nova pitanja i za odgovore. Ja Vam se zahvaljujem na tome što ste došli u B92 i Poligraf, i što ste pred našim gledaocima govorili o onome o čemu znate i odgovorili na svako moje pitanje.

 

Glas javnosti - Vladan Dinić

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR