Glas Javnosti

Цветни тепих за „Дане Београда”


Autor: politika.rs/foto: Wikipedija

Наше, а светски познате шаре са пиротског ћилима красиће Трг републике за „Дане Београда” између 16. и 19. априла. Џиновски тепих исплешће спретне руке 120 баштована и волонтера који ће за неколико сати од свежих бегонија и хризантема сачинити цветну композицију – дугачку 60 и широку 20 метара, а њени цветови остаће свежи четири дана.

– Површина цветног тепиха биће 1.200 квадратних метара. Ту туристичку атракцију доносимо из Брисела који на тамошњем Гранд плацу сваке друге године у августу слаже цветну слагалицу са другачијим мотивима. Та манифестација окупи више од 150.000 људи, 200 светских новинара, фотографа... – истиче Горан Весић, заменик градоначелника Београда, и додаје да ће наш тепих осмислити дизајнери и пејзажне архитекте „Л тапи д флер”, а на Тргу републике ту мустру цвећем ће испуњавати радници „Зеленила” .

– Архитекте су разрадиле три варијанте тепиха користећи српске традиционалне шаре, a грађани ће изабрати једну. За манифестацију 2022. у Бриселу, Београд ће се пријавити као партнер да би се пиротске шаре или српска застава премијерно нашли на белгијском цветном тепиху – најављује Весић.

Цветни тепих на Тргу републике кошта око 80.000 евра и град ће, тврди Весић, позвати донаторе да га плате.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR