Glas Javnosti

Atentat na Kenedija: Li Harvi Osvald (73.deo)


Autor: Glas javnosti

Zvanična istraga o atentatu na Džona Kenedija, koju je vodio HSCA (Komitet kongresa za atentate) od 1976. do 1979. zaključio je Li Harvi Osvald ubio 35. predsednika SAD (22.11. 1963.) kao žrtvu moguće zavere.

Ovaj zaključak o mogućoj zaveri suprotan je zaključku Vorenove komisije da je Kenedija ubio JEDAN atentator?!
U više od 60 godina od Kenedijeve pogibije otvoreno je i lansirano mnogo teorija od kojih se neke, i danas, detaljno analiziraju -koje  kao moguće krivce navode:
* kubanskog predesedsednika Fidela Kastra,

* anti-Kastro kubansku zajednicu,

* potpredsednika Džonsona,

* Mafiju,

* CIA,

* FBI,

* sovjetski blok ili kombinacije nekih od njih.

Ima mnogih teorija da Li Harvi Osvald nije ni bio umešan u atentat. Posle hapšenja Osvald je tvrdio:  "Podmetnuto mi!" Inače, Osvald nikad nije priznao bilo kakvu svoju umešanost u atentat, ali - ubijen je samo dva dana po hapšenju?!

Neka istraživanja govore da je veliki broj Amerikanaca sumnjičav prema zvaničnim nalazima vladinih komisija o atentatu, naročito Vorenove komisije. Prema istraživanju ABC vesti 70 odsto ispitanika verovalo je u mogućnost zavere. Isto istraživanje iskazalo je neslaganje oko mogućih zaverenika.

Događanja posle atentata na Del plazi

 ...Predsednikova limizina prolazila je pored travnatog brežuljka na severnoj strani Elm ulice kada je ispaljen fatalni metak u glavu. Kada je kolona napustila Plazu, policajci i posmatrači potrčali su brežuljak i sa železničkog mosta preko Elm ulice ka delu iza taraba visoke metar i po, iznad brežuljka, koja ju je delila od parkinga.

Snajper nije pronađen?!

S.M. Holden koji je posmatrao kolonu s železničkog mosta, posvedočio je da je, odmah osle prvog pucnja, otišao iza ugla do mesta gde pasarela dodiruje ogradu, ali da tamo nije video nikoga da beži. Li Bauers , železnički skretničar, koji je sedeo u dvospratnoj kuli, imao je savršen pogled na zadnju stranu ograde iznad travnjaka za vreme atentata. Video je četvoricu ljudi u tom delu između svoje kule i Elm ulice: sredovečnog i mladog čoveka na udaljenosti od 3 do 5 metara od železničkog mosta, koji se čini se nisu poznavala i dvojicu uniformisanih čuvara parkinga.

Nešto neobično video je za vreme atentata, nešto kao da puzi, što nije mogao da identifikuje, ali nije video atentatora. Bauers je potvrdio da su obojica bila tamo kad je policajac Klajd Hejgud ustrčao uz travnjak do zadnje strane ograde. Bauers je 1966. godine u intervjuu pojasnio da su dvojica koje je video bila na suprotnoj strani plota i da nikoga nije bilo iza tarabe (ograde) u vreme pucnjave.

U međuvremenu, Hauard Brenan, vatrogasac, koji je sedeo preko ulice, preko puta Skladišta knjiga i posmatrao kolonu, rekao je da je video kako čovek puca s prozora u uglu na šestom spratu. Nekoliko minuta ranije video je istog čoveka kako proviruje kroz isti prozor. Brenan je dao opis atentatora koji je emitovan na svim dalaskim policijskim stanicama u 12,45, 12,48 i 12,55 sati.

Dok je Brenan svedočio policiji ispred zgrade, priključila su im se dvojica, Harold Norman i Džejms Džarman junior, dvojica zaposlenih Teksaškom školskom skladištu koji su posmatrali događaj sa jugoističnog prozora na petom spratu. Posvedočili su da su imali i trećeg svedoka, Bonija Reja Viliamsa, da su čuli pucnje iznad glave, čuli kako čaure od metaka padaju na pod, i videli kako se krunio plafon iznad njihovih glava.

Procene kada je dalaska policija zapečatila ulaz varirala od 12,33 do posle 12,50.

Od 104 svedoka koji su iskaze dali po poreklu zvuka:

* 56 853,8%) mislilo je da zvuci dolaze iz pravca Teksaškog školskog skladišta;

* 35 (33,7%) mislio je da su se zvuci čuli iz sasvim drugog pravca, a ne iz skladišta ili sa brežulja;

* 5 ili (4,8%) mislilo je da su se zvuci iz dva druga pravca?!

Nestanak Li Harvija Osvalda prijavio je njegov nadzornik u skladištu, a dalaska policija ga je uhapsila sat dvadesetpet minuta nakon ubistva... J.D.Tripita. Uhapšen je u obližnjem bioskopu.

Osvald je pružao otpor, pokušavajući da puca iz revolverana policajca koji ga je hapsio. Osvald nije imao prilike da se pojavi na sudu, jer ga je dva dana kasnije, dok su ga  sprovodili automobilom iz sedišta Policije Dalasa u Oblasni sud Dalasa, ubio Džek Rubi!

Puška Karkana

 Puška 6,5 x 5,2 mm italijanska Karkana  (ponekad pogrešno nazvana kao puška tj. Mannlicher Carcano M91-38 bolt action pronašli su na šestom spratu Teksaškog školskog skladišta knjiga, zamenik narednika Sejmor Vajcman i zamenik šerifa Judžin Bun, ubrzo po atentatu na Kenedija.  Pronalaženje je snimio Tom Ejlis sa WFAA TV.

Snimak potvrđuje da je puška zaista Mannlicher Carcano, a kasnije je verifikovana fotografskom analizom , koju je uradila HSCA, kojom je potvrđeno da je baš tom (snimljenom) puškom izvršen atentat.

Metak u bolnici izvađen je iz Konelija balistički je odgovarao ovoj pušci.

Pre atentata pušku je kupio Li Osvald pod lažnim imenom A. Hidel i bila je isporučena u poštanski boks poše u Dalasu. Prema izveštaju Vorenove komisije delimičan otisak Osvaldovog dlana nađen je na burencetu puške.

(U sledećem nastavku-Kendijeva smrt zvanično objavljena) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR