Međutim, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistkinja Kelian Petruči navela je faktore koje treba da uzmemo u obzir pre nego što razbijemo jaje za doručak.
Osim mesa i ribe, jaja su takođe jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih jedinjenja koji doprinose zdravoj ishrani. Posebno vredan nutrijent je holin, koji se može pronaći posebno u žumancetu jajeta.
„Holin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih ćelijskih membrana, a visok unos kolina može da spreči depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost“, rekla je Petruči za „Delish“.
Takođe navodi da su jaja dobar izvor gvožđa, cinka i vitamina A, D, B6 i B12.
Petruči odbacuje tvrdnje o holesterolu kao zastarele mitove. „Kao što se pokazalo, jaja ne utiču značajno na vaš holesterol. A kada utiču, to čine na dobar način“, istakla je. Dakle, ne moramo nužno da brinemo o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.
Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombinovanje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.
Iako ovakva hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s preteranom i redovnom konzumacijom.
Glas javnosti/ N01S